Dania jednogarnkowe

Drugi tydzień konkursu za nami. Zobaczcie, jakie przepisy z makaronem Barilla w roli głównej zostały nagrodzone.

Pamiętajcie! Konkurs trwa, nadal macie szansę na wygraną! Czekamy na zdjęcia z makaronami Barilla w roli głównej! Tutaj znajdziecie szczegóły konkursu.

Nagroda tygodnia, garnek do gotowania makaronu o wartości 130 zł powędruje do Pana Krzysztofa W. z Kutna. Zestawy makaronów i sosów marki Barilla, każdy o wartości 85 zł, otrzymają: Pan Witold S. z Katowic (zobacz przepis), Pani Julianna B. z Lublina (zobacz przepis), Izabela K. z Warszawy (zobacz przepis) oraz Pan Józef P. z Bydgoszczy (zobacz przepis).

Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy! Nagrody prześlemy pocztą!

 

Przepis Pana Krzysztofa W. z Kutna: Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Potrzebne będą:

200 g makaronu Spaghetti no5 Barilla
2 duże ząbki czosnku 1 mała świeża papryka chili
3 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki natki pietruszki

Green curry

400 ml mleka kokosowego
1 łyżka zielonej pasty curry
100 ml śmietany (minimum 22%)
250 g filetu drobiowego
1 mała cukinia
1 zielona papryka
1 limonka (lub 0,5 cytryny)
150 g pędów bambusa
100 g kiełków fasoli mung
1 łyżka oliwy
sól

Przygotowanie sosu:

Myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę filet. Paprykę kroimy w słupki, cukinię w plastry i później na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwę. Podsmażamy mięso. Dodajemy paprykę i chwilę smażymy. Dodajemy cukinię i smażymy. W osobnym naczyniu łączymy mleko kokosowe, pastę curry i śmietanę do dokładnego wymieszania składników. Dodajemy sok i skórkę limonki. Zalewamy mięso i warzywa znajdujące się na patelni. Zmniejszamy moc palnika i dusimy. Po około 15 minutach dodajemy kiełki fasoli i pędy bambusa. Solimy według upodobań.

Przygotowanie makaronu:
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Solimy jak zacznie wrzeć. Makaron Barilla wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 7 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Należy pozostawić około 100 ml wody z gotowania makaronu. W tym czasie siekamy czosnek, natkę i chili. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy około 30 sekund. Dodajemy paprykę chili i smażymy chwilę. Dodajemy makaron Barilla i mieszamy dokładnie, żeby pokrył się oliwą i przyprawiamy. Wlewamy część wody z gotowania i smażymy do odpowiedniego podgrzania makaronu. Na koniec mieszamy z posiekaną natką. Serwujemy razem z sosem green curry.

Zobacz zwycięski przepis Pana Witolda S. z Katowic, za który otrzymał zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

1 2 3 4
z
5

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Naleśniki z mąki owsianej

Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...

Odsłon: 12276

15 min
7
Przekąski Pikantne paluszki z ciasta francuskiego

Chrupiące, pikantne paluszki są idealną przekąską – i to nie tylko na imprezę...

Odsłon: 128

15 min
5
30 min
28
Dania główne Placki ziemniaczane bez mąki

Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...

Odsłon: 1496

30 min
3
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

2
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

1
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

6
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0