Dania jednogarnkowe

Czwarty tydzień konkursu za nami! Przedstawiamy przepisy szczęśliwych zwycięzców.

Pamiętajcie! Konkurs trwa, nadal macie szansę na wygraną! Czekamy na zdjęcia z makaronami Barilla w roli głównej! Tutaj znajdziecie szczegóły konkursu.
Nagroda tygodnia, garnek do gotowania makaronu o wartości 130 zł powędruje do Pani Marzeny J. z Bieliny. Zestawy makaronów i sosów marki Barilla, każdy o wartości 85 zł, otrzymają: Pani Lidia J. ze Środy-Śląskiej (zobacz przepis), Pani Dorota D. z Piaseczna (zobacz przepis), Żaneta K. z Chorzowa (zobacz przepis) oraz Pani Wioleta Sz. z Grodzinczna (zobacz przepis).
Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy! Nagrody prześlemy pocztą!

Przepis Pani Marzeny J. z Bieliny

Potrzebne będą:

500g makaronu Barilla Casarecce,
5 łyżek oliwy,
2 duże cebule,
4 ząbki czosnku,
500g pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki,
250g cukrowego groszku,
1 szklanka startego na tarce żółtego sera,
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie ok. 10 min. Cukrowy groszek wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować go około. 5 min. Następnie odcedzić go i wylać do niego lodowatej wody co pozwoli mu zachować jego piękny zielony kolor. Odcedzić. Rozgrzać na patelni oliwę. Wsypać na nią pokrojoną w kostkę cebulę i dusić do miękkości około 7 minut. Dodać do cebuli zmiażdżone ząbki czosnku i pomidorki. Całość dusić jeszcze około 5 minut. Zdjąć z ognia i or razu dodać je do makaronu wraz z groszkiem. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Ciepłe danie posypać serem. Ser pod wpływem ciepła lekko się rozpuści. Smacznego.

Zobacz zwycięski przepis Pani Lidii J. ze Środy - Śląskiej, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

1 2 3 4
z
5

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Naleśniki al'a i Bounty

Naleśniki na słodko to zawsze pyszna propozycja Dziś zapraszam na pyszne cze...

Odsłon: 117

30 min
2
Desery Rogaliki budyniowe

Nic tak nie przypomina beztroskich chwil jak chrupiące rogaliki budyniowe, pr...

Odsłon: 9674

30 min
9

Przepis dnia

Dania główne Leniwe z sosem żurawinowym

Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...

Odsłon: 2726

30 min
33
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 284

15 min
9
Ciasta Sernik z ciastem czekoladowym

Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...

Odsłon: 13109

30 min
28
Sałatki Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty z porem, marchewką i papryką to najlepszy dodatek...

Odsłon: 10992

15 min
17

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8