„Ewa gotuje”: zupa jarzynowa, naleśniki z jajkiem sadzonym i mini-szarlotki

Jak przyrządzić niezwykłe potrawy z użyciem prostych składników? Poznajcie przepisy na tradycyjne, regionalne dania w wydaniu Ewy Wachowicz.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Jak co tydzień Ewa Wachowicz zachwyciła widzów pomysłami na smaczny obiad. Gotowanie rozpoczęła od aromatycznej, pożywnej zupy, która z powodzeniem mogłaby zastąpić niejedno danie główne. Następnie pokazała, jak zrobić pyszne naleśniki z jajkiem sadzonym. Na deser zaserwowała zachwycające mini-szarlotki, które często przygotowywała jej mama na zakończenie lata.

 

1. Zupa jarzynowa z szarpaną wieprzowiną według Ewy Wachowicz

Zupa jarzynowa z szarpaną wieprzowiną według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na Zupę jarzynową z szarpaną wieprzowiną według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

W tym odcinku Ewa Wachowicz rozpoczęła gotowanie od potrawy, która w jej rodzinnych stronach była zawsze przygotowywana podczas świniobicia. Na pierwsze danie zaserwowała esencjonalną zupę jarzynową. Do jej zrobienia wykorzystała żeberka oraz kawałki łopatki wieprzowej. Wywar przygotowywany na mięsie gospodyni doprawiła liściem laurowym, zielem angielskim oraz szczyptą soli. Ugotowaną wieprzowinę Ewa Wachowicz wyciągnęła z gotującego się garnka, a w jej miejsce umieściła pokrojone warzywa, tj.: ziemniaki, seler, marchewkę i kapustę. Dla lepszego smaku gospodyni doprawiła zupę ziołami i przyprawami. Ewa Wachowicz przed podaniem dania, na talerz z zupą jarzynową dodała szarpaną wieprzowinę i natkę świeżo pokrojonej pietruszki.

 

2. Naleśniki z jajem i serem żółtym według Ewy Wachowicz

Naleśniki z jajem i serem żółtym według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na Naleśniki z jajem i serem żółtym według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

Po pożywnej zupie Ewa Wachowicz zaprosiła widzów na delikatne, bezmięsne danie główne - naleśniki z jajkiem sadzonym oraz plastrem żółtego sera. Przygotowanie tej potrawy gospodyni rozpoczęła od zrobienia placków naleśnikowych. Oprócz mąki, jajek i mleka, do ciasta naleśnikowego trafiło również pół szklanki wody gazowanej oraz solidna szczypta soli i pieprzu ziołowego. Ewa Wachowicz smażyła naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, z odrobiną klarowanego masła. Następnie zabrała się za nadzienie. Do tego zadania posłużyły jej sadzone jaja z płynnym żółtkiem, plasterki żółtego sera, szczypiorek oraz kiełki buraka.

 

3. Miodowe ogórki małosolne według Ewy Wachowicz

Miodowe ogórki małosolne według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na Miodowe ogórki małosolne według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

Podczas świniobicia robi się nie tylko wędliny, ale również przepyszny domowy smalec, który najlepiej smakuje z kiszonymi ogórkami, dlatego Ewa Wachowicz zdradziła widzom, jak przyrządzić chrupiące kiszone ogórki z miodem i gorczycą. Przygotowane według tego przepisu po upływie dwóch-trzech dni są gotowe do jedzenia.

 

4. Mini-szarlotki z kratką według Ewy Wachowicz

Mini szarlotki z kratką według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na mini-szarlotki według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie


Na deser gospodyni zaserwowała mini-szarlotki na kruchym cieście. Do zrobienia spodu Ewa Wachowicz wykorzystała mąkę, cukier trzcinowy, który można zastąpić również zwykłym cukrem, masło, żółtka jajek, kwaśną śmietanę, szczyptę soli oraz łyżeczkę cukru waniliowego. Wyrobione ciasto Ewa Wachowicz odstawiła na pół godziny do lodówki, aby odpoczęło, a następnie zabrała się za nadzienie, do którego użyła jedynie dwóch składników: jabłek oraz cynamonu. Na sam koniec gospodyni rozwałkowała ciasto, umieściła je w foremkach razem z nadzieniem, a następnie wstawiła je na około 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Tak przygotowanie mini-szarlotki najlepiej smakują jeszcze ciepłe, oprószone cukrem pudrem.

 

Przegapiłeś odcinek programu „Ewa gotuje" w Polsacie? Nic straconego! Oglądaj na PolsatGo już teraz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 32

30 min
3
Ciasta Czarna Mauka

Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...

Odsłon: 1980

60 min
11

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0