Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z jajem i serem żółtym według Ewy Wachowicz

Naleśniki z jajem i serem żółtym według Ewy Wachowicz

Autor:

Przepisów i artykułów: 248 Ocena: 1291

Dodano:

Odsłon: 1264

Bezmięsne danie główne. Naleśniki z jajem i plastrem żółtego sera. Przepis pochodzi z 427. odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • ok. ½ szklanki wody mineralnej gazowanej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • masło klarowane do posmarowania patelni
  • NADZIENIE:
  • ser żółty w plastrach
  • jajka
  • sól
  • masło klarowane do smażenia
  • szczypiorek
  • kiełki buraka do dekoracji
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Naleśniki z jajem i serem żółtym według Ewy Wachowicz

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski. Wybić jajka, wlać mleko. Przyprawić solą i pieprzem ziołowym. Zmiksować. Wlać wodę – do takiej konsystencji, by uzyskać ciasto naleśnikowe.

  2. Patelnię natłuścić masłem. Rozgrzać. Wlać pierwszą porcję ciasta i usmażyć naleśnik – z obu stron. W podobny sposób przygotować kolejne, przy czym patelni nie trzeba już smarować tłuszczem.

  3. Na maśle klarowanym zrobić jajka sadzone. Przyprawić solą i pieprzem.

  4. Na środku każdego naleśnika umieścić złożony na pół plasterek sera. Na serze położyć jajko sadzone. Udekorować szczypiorkiem. Boki złożyć do środka, częściowo przykrywając białko.

  5. Można udekorować kiełkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń