Grecka uczta u Ewy Wachowicz

Tym razem w kuchni Ewy Wachowicz prym wiodły greckie dania, których smak zachwycił gospodynię w czasie wakacyjnych podróży. 486. odcinek programu "Ewa gotuje" był prawdziwą gratką dla miłośników kuchni z tamtego zakątka świata.

Fot. Ewa Wachowicz podzieliła się nowymi, greckimi przepisami / Polsat

Grecka kuchnia już od wielu lat zachwyca Polaków. Nic więc dziwnego, że inspiracje z niej czerpie także Ewa Wachowicz, która w najnowszym odcinku swojego programu podzieliła się z widzami kilkoma ulubionymi recepturami. Jeśli masz ochotę poczuć się jak na wakacjach i tęsknisz za aromatami wprost z Peloponezu, koniecznie przetestuj najnowsze przepisy naszej ulubionej gospodyni.

1. Grecka zupa jajeczno-cytrynowa Ewy Wachowicz

 Grecka zupa jajeczno-cytrynowa Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Każdy, kto odwiedził Grecję z pewnością miał okazję skosztować tamtejszego specjału jakim jest awgolemono czyli lekka i orzeźwiająca zupa cytrynowa. Nic więc dziwnego, że specjał ten zagościł w odcinku programu "Ewa Gotuje", poświęconym właśnie kuchni z tego regionu. Smak tego dania zaskakuje, ale i zachwyca wielu Polaków, którzy po powrocie z urlopu chętnie odtwarzają go w zaciszu własnej kuchni.

2. Moussaka Ewy Wachowicz

 Moussaka Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne Ewa zaproponowała bodaj najbardziej znaną potrawę z Hellady, czyli moussakę. To nic innego jak warstwowa zapiekanka, przypominająca nieco włoską lasagne, przy czym zamiast makaronu używa się plastrów bakłażana. Danie to stanowi chlubę wszystkich greckich gospodyń i niemal każda z nich ma na nie swój sposób, przekazywany w rodzinie od pokoleń. Naszym zdaniem, moussaka Ewy Wachowicz może z powodzeniem z nimi konkurować

3. Lody z mascarpone i czekoladą Ewy Wachowicz

 Lody z mascarpone i czekoladą Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Masz ochotę na deser, ale nie chcesz spędzać w kuchni długich godzin? W takim razie lody w greckim stylu będą idealnym rozwiązaniem dla ciebie. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut, a składniki bez trudu znajdziecie w każdym sklepie.

Źródło: Ewa Gotuje/Polsat

Autorka: Sylwia Cisowska

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Babka piaskowa z rodzynkami

Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, ar...

Odsłon: 85

30 min
2
60 min
2
Dania główne Gołąbki babci Zosi

Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...

Odsłon: 420

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5
14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

5