Jesienny obiad w wydaniu Ewy Wachowicz

W 407. odcinku programu „Ewa gotuje” zobaczyliśmy, jak z prostych składników przygotować zaskakujący i niezwykle smaczny jesienny obiad oraz poznaliśmy przepis na delikatny krem czekoladowy z orzechami lakowymi i bitą śmietaną.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Jesienią polskie ziemniaki są najsmaczniejsze, dlatego w tym odcinku Ewa pokazała, jak wykorzystać je w kuchni. Wbrew powszechnym opiniom są niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Posiadają mniej kalorii niż kasze lub makarony. Zawierają sporo witaminy C oraz potas. Zobaczcie, co można z nich przygotować.

 

1. Zupa krem z ziemniaków i pora

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na pierwsze danie Ewa przygotowała krem z ziemniaków i pora na drobiowym wywarze. Zupę poprawiła solą oraz białym pieprzem. Po nałożeniu na talerz dodała pokrojoną w kostkę zieloną paprykę, kawałki łososia oraz łyżkę kwaśnej śmietany. Tak podana zupa nie tylko pięknie się prezentuje, ale również wspaniale smakuje.

 

2. Biała kiełbasa z fasolą w sosie pomidorowym

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Następnie na danie główne Ewa zaproponowała białą kiełbasę z fasolą w sosie pomidorowym. Przygotowania do tej potrawy rozpoczęła dzień wcześniej od namoczenia fasoli. Kiełbaski upiekła w naczyniu żaroodpornym, które dzięki prostym dodatkom nabrały wyjątkowego smaku.

 

 

3. Kotlety z kiszonej kaszy gryczanej

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Do pieczonych kiełbasek Ewa postanowiła podać chrupiące placuszki z kiszonej kaszy gryczanej. Przepis na przygotowanie kiszonki pokazała 3 tygodnie wcześniej w 404. odcinku programu „Ewa gotuje". Uformowane placuszki usmażyła na złoty kolor na klarowanym maśle.

 

4. Krem czekoladowy

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa podała krem z gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Po schłodzeniu musu w lodówce na wierzch dodała bitą śmietanę, a całość udekorowała malinami.

 

 

Poznaj więcej sprawdzonych przepisów na pyszne dania i desery!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Kremówka

Dwa płaty ciasta francuskiego przełożone dwoma kremami: budyniowym i śmietank...

Odsłon: 189

60 min
3
Ciasta Ciasto Maruda

Dlaczego jest to ciasto maruda? Z pewnością niejednokrotnie można marudzić w...

Odsłon: 1348

60 min
2
Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 1246

15 min
20
Ciasta Sernik pistacjowy

Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...

Odsłon: 1135

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2