Do góry

Dania główne Przepis na:

Biała kiełbasa z fasolą w sosie pomidorowym

Biała kiełbasa z fasolą w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 491

Dodano:

Odsłon: 930

Biała kiełbasa duszona w białym winie z fasolą, podana z plackami z kiszonej kaszy gryczanej.

Składniki

  • ok. ½ kg białej kiełbasy (najlepiej surowej)
  • 200 g fasoli Piękny Jaś
  • kawałek boczku wędzonego
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • mikro zioła do dekoracji, np. mizuna i bazylia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Biała kiełbasa z fasolą w sosie pomidorowym

Przygotowanie

  1. Fasolę namoczyć dzień wcześniej . Następnie odcedzić, przelać na sicie, zalać świeżą wodą, posolić i podgotować.

  2. Boczek pokroić w słupki i podsmażyć w naczyniu do zapiekania. W razie potrzeby dodać trochę masła klarowanego. Gdy się zrumieni, dołożyć i obsmażyć białą kiełbasę. Następnie dorzucić posiekaną w piórka cebulę. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i posiekany czosnek. Przyprawić roztartym w dłoniach tymiankiem i majerankiem. Dodać przecier pomidorowy i wino. Dorzucić fasolę i podlać wodą, w której się gotowała (najwyżej ½ szklanki). Wymieszać, przykryć i na godzinę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C.

  3. Podawać z placuszkami z kaszy gryczanej. Można udekorować mikro ziołami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń