Do góry

Desery Przepis na:

Krem czekoladowy

Krem czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 491

Dodano:

Odsłon: 358

Krem z gorzkiej czekolady podany z bitą śmietaną i malinami.

Składniki

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml oliwy
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 kieliszek rumu
  • garść orzechów laskowych
  • DO PODANIA
  • bita śmietana
  • świeże owoce, np. maliny
  • mięta
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Krem czekoladowy

Przygotowanie

  1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Porcjami dolać oliwę i dobrze wymieszać.

  2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy zbieleją, wlać rum i czekoladę z oliwą. Zmiksować. Następnie wymieszać z pianą ubitą z białek (z dodatkiem soli). Dodać drobno posiekane orzechy laskowe (uprażone i bez skórki). Przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki.

  3. Podawać z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Udekorować listkami mięty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń