Ewa_Gotuje

Nowatorskie jesienne przepisy w wydaniu Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz ponownie zachwyciła widzów przepisami na rozgrzewające, jesienne potrawy. Po zupie grzybowej, jaką gotowała w poprzednim odcinku, nadszedł czas na aromatyczny krem z dyni. W programie zdradziła również przepis na soczysty filet z kurczaka prosto z pieca. Nie zabrakło także słodkiego akcentu – ucieranego ciasta ze śliwkami.

Przepisy Ewy Wachowicz na jesienne dania | Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz w swojej kuchni często sięga po sezonowe owoce i warzywa, które można wyhodować w przydomowym ogródku lub nabyć w pobliskim sklepie. Tak było i tym razem. Na pierwsze danie gospodyni zaserwowała rozgrzewający krem z dyni. Następnie podzieliła się przepisem na uwielbianą przez wszystkich pierś z kurczaka. Chcąc wydobyć z niej to, co najlepsze, użyła filetów z kością, a zamarynowane mięso wstawiła do pieca.

Kulinarna uczta, jak co tydzień, zakończyła się wyśmienitym deserem. Tym razem Ewa Wachowicz postawiła na prosty, sprawdzony przepis – ucierane ciasto ze śliwkami.

Orientalna zupa dyniowa według Ewy Wachowicz

 Orientalna zupa dyniowa według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Orientalna zupa dyniowa według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Myśląc o jesiennym menu z pewnością pierwsze, co przychodzi nam do głowy to dynia, którą można przyrządzić na setki różnych sposobów. Ewa Wachowicz postanowiła wykorzystać ją do rozgrzewającej słodko-ostrej zupy.

Przygotowanie potrawy gospodyni zaczęła od dyni - wydrążyła z niej pestki i pokroiła na ćwiartki. Do kremu wykorzystała również marchewki, które razem z dynią umieściła na blasze piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia, skropiła oliwą i wstawiła do rozgrzanego pieca na około 45 minut.

W międzyczasie na oleju ryżowym podsmażyła posiekaną cebulę razem z czosnkiem i azjatycką pastą curry. Zarumienione składniki zalała bulionem jarzynowym.

Upieczoną i przestudzoną dynię oraz marchewki pokroiła na mniejsze kawałki i dodała do gotującej się zupy. Całość doprawiła świeżo starym imbirem i zmiksowała na gładki krem. Pod koniec gotowania Ewa Wachowicz dodała do garnka mleczko kokosowe, liście kaffiru, grzyby shiitake i kawałki wędzonego sera tofu. Zupę doprawiła sosem sojowym i sokiem z limonki. Orientalny, wegański krem podała z uprażonymi ziarnami sezamu i świeżymi listkami kolendry.

Pierś kurczaka z kostką według Ewy Wachowicz

 Pierś kurczaka z kostką według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Pierś kurczaka z kostką według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po azjatyckiej zupie gospodyni programu zaprosiła widzów na pieczoną pierś z kurczaka. W pierwszej kolejności Ewa Wachowicz zajęła się marynatą do mięsa. Do tego celu wykorzystała siekany czosnek, sól, masło, sok z cytryny, pieprz ziołowy, słodką paprykę, mielony imbir i miód. Składniki połączyła ze sobą w misce i gotową mieszanką natarła kurczaka z każdej strony. Zamarynowane mięso wstawiła na godzinę do lodówki. Następnie schłodzone filety przełożyła do brytfanki (skórą do góry) i wstawiła do pieca rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut.

Danie główne podała w towarzystwie ryżu z ziołami i aromatycznego sosu z leśnych grzybów.

Ciasto ucierane z kaszą manną i śliwkami według Ewy Wachowicz

 Ciasto ucierane z kaszą manną i śliwkami według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Ciasto ucierane z kaszą manną i śliwkami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na koniec Ewa Wachowicz pokazała, jak zrobić szybkie, ucierane ciasto z grysikiem i soczystymi śliwkami. Zaczęła od zmiksowania jajek z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie do masy jajecznej dodała dwie łyżki oliwy. W kolejnym kroku przystąpiła do połączenia mokrych składników z kaszą manną, proszkiem do pieczenia, mąką i kwaśną śmietaną. Gładkie, jednolite ciasto przelała do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyła pokrojone śliwki. Ciasto wstawiła do pieca nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.

Gotowy, przestudzony wypiek udekorowała cytrynowym lukrem.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo »  

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 493. odcinek

Opracowała: Diana Polska-Pękala

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 33

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 301

30 min
8
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1296

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 291

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133484

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5