Ewa_Gotuje

Potrawy na domową imprezę Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz w 497 odcinku autorskiego programu „Ewa gotuje” podzieliła się z widzami pomysłami na przekąski i deser, które można zaserwować podczas spotkania ze znajomymi. Prowadzącą dla swoich gości przygotowała pieczarki w cieście, pizzę i przepyszne dyniowe rogaliki.

Przepisy Ewy Wachowicz na imprezowe przekąski | Fot. materiały prasowe/Polsat

Jeszcze przed tygodniem Ewa Wachowicz była w Beskidach, jednak na weekend postanowiła wrócić do Krakowa, aby spędzić czas ze znajomymi. To właśnie z myślą o nich przygotowała wyśmienitą przystawkę, niebanalną przekąskę oraz słodki deser, który rozpływa się w ustach. Goście byli zachwyceni smakiem podanych rarytasów, dlatego zachęcamy do zapisana i wypróbowania przepisów.

1. Pieczarki w cieście Ewy Wachowicz

 Pieczarki w cieście Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Pieczarki w cieście według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Prowadząca rozpoczęła program od przystawki, na którą wybrała panierowane pieczarki z sosem miętowo-czosnkowym. Poradziła, aby do jej przygotowania sięgnąć po małe warzywa, najlepiej takie na jeden kęs.

Do większej miski wybiła pięć jajek, wsypała przyprawy i pół szklanki mąki. Wszystkie składniki zmiksowała na jednolitą masę. Następnie dodała starty parmezan. Pieczarki pozbawiła nóżek, ponabijała na szaszłykowe patyczki i obtoczyła w cieście. Później panierowała je w bułce tartej i usmażyła na głębokim oleju na złoty kolor. Jeśli nie chcecie używać oleju, możecie sięgnąć po masło klarowane lub smalec. 

Pieczarki koniecznie zaserwujcie z orzeźwiającym sosem. Ewa przygotowała go na bazie jogurtu naturalnego, majonezu, czosnku i siekanej mięty. Warto przyrządzić go nieco wcześniej i odstawić do przegryzienia się smaków. 

2. Zawijana pizzą na imprezę Ewy Wachowicz

 Zawijana pizzą na imprezę Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Zawijana pizzą na imprezę Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wiadomo, że niekwestionowaną królową większości imprez jest pizza. Zazwyczaj zamawia się ją prosto z pizzerii, ale tym razem nic nie stoi na przeszkodzie, aby ten włoski przysmak przygotować samodzielnie i tak, jak u Ewy… nadać mu nietypowy kształt. 

Prace nad pizzą gospodyni rozpoczęła od zaczynu. Ważne, aby woda i mleko, w których rozpuszcza się drożdże, nie były za gorące, wówczas nie zaczną pracować. Gdy zaczyn podwoił swoją objętość, prowadząca wlała go do przesianej mąki wraz z odrobiną oliwy i szczyptą soli. Ciasto wyrobiła rękami. Gdy stało się gładkie i odchodziło od dłoni, przykryła ściereczką i odstawiła do wyrośnięcia. 

Gotowe przeniosła na blachę i uformowała w kształt koła. Pokazała prosty trik, jak za pomocą talerza i kilku cięć nożem, zamienić okrągłą płaską pizzę w zgrabny wieniec. Wystarczy na środku ciasta ułożyć talerz i odbić jego kształt. Następnie ponacinać tak, aby powstały trójkąty. Ciasto (omijając wierzchołki trójkątów) posmarować wcześniej przygotowanym sosem, dodać suszone pomidory, oliwki, paprykę i tartą mozzarellę. Trójkąty ze środka zawinąć w taki sposób, żeby ich końce schowały się pod brzegiem ciasta.

Gospodyni zawijaną pizzę piekła w 230 stopniach do momentu uzyskania złotego koloru.

3. Rogaliki drożdżowe z dynią Ewy Wachowicz

 Rogaliki drożdżowe z dynią Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Rogaliki drożdżowe z dynią Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser gospodyni programu upiekła drożdżowe rogaliki z dynią. Co ciekawe, purée przygotowane przez jej asystenta, użyła nie tylko do zrobienia nadzienia, ale także dodała do ciasta, dzięki czemu zyskało piękny pomarańczowy kolor.

Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami dobrą radą:

„Dynię najlepiej upiec w piekarniku, wtedy to purée jest bardziej esencjonalne, smaczniejsze, słodkie, jak też gęste”.

Jeśli planujecie przygotować te drożdżowe pyszności, warto również pamiętać, aby przed przystąpieniem do pracy wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”? 
Są dostępne na PolsatBoxGo »  

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 497. odcinek

Opracowała: Joanna Jagodzińska

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem - śmietankowy z mascarpone

Krem śmietankowy z mascarpone to krem który moja rodzinka uwielbia i lubi naj...

Odsłon: 4824

30 min
18
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 95

30 min
5
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 250

30 min
10
Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 44361

60 min
56

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

2
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5