Ewa_Gotuje

Prosta kuchnia według Ewy Wachowicz

Jak przygotować dwudaniowy obiad oraz pyszny deser z prostych i ogólnodostępnych składników? To bardzo proste! Wystarczy skorzystać z przepisów Ewy Wachowicz, którymi podzieliła się z widzami w kolejnym odcinku swojego słynnego programu.

Przepisy Ewy Wachowicz na zupę szpinakową, falafele i ciasto czekoladowe | Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz znana jest z tego, że gotuje w stylu zero waste i zgodnie z sezonowością składników. Zazwyczaj sięga po produkty, które ma w swojej kuchni lub ogrodzie. Wykorzystuje także pozostałości z dań gotowanych dzień wcześniej, na ich bazie tworząc zupełnie nowe potrawy. Trzymając się tych zasad, Ewa Wachowicz zaproponowała swoim widzom zupę szpinakową na rosole z dnia poprzedniego, falafele na bazie kaszy jaglanej oraz niezwykle pyszne, czekoladowe ciasto bez dodatku mąki.

1. Zupa szpinakowa według Ewy Wachowicz

 Zupa szpinakowa według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Zupa szpinakowa według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Prowadząca rozpoczęła gotowanie od prostej zupy szpinakowej. Do garnka z odrobiną oliwy wrzuciła posiekaną cebulę. Gdy lekko się zeszkliła, dodała pokrojone w kostkę ziemniaki i pora. Całość podsmażała kilka minut, następnie zalała resztką rosołu, który pozostał jej z poprzedniego dnia. Wszystko gotowała na niewielkim ogniu przez 15-20 minut. Po tym czasie dodała świeże liście szpinaku i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Gotową zupę zblendowała na gładki krem i zabieliła śmietaną. Doprawiła do smaku solą oraz pieprzem. Zaserwowała z idealnie przygotowanym jajkiem w koszulce.

2. Falafele według Ewy Wachowicz

 Falafele według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Falafele według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne Ewa Wachowicz zaproponowała falafele, bliskowschodnią potrawę przygotowywaną w oryginale na bazie gotowanej ciecierzycy lub bobu. W swoim przepisie gospodyni dokonała małej zmiany, strączki zastąpiła kaszą jaglaną. W pierwszej kolejności jednak pokazała jak samodzielnie zrobić niezwykle aromatyczną przyprawę dukkah, którą dodała do masy na falafele.

Na blaszkę wyłożoną papierem gospodyni wysypała orzechy laskowe i uprażyła w piekarniku (korzystając z włączonego pieca, upiekła również marchewkę, jeden ze składników kotlecików). Na patelni podprażyła sezam wraz z dwiema łyżkami kuminu i ziarnami kolendry. Gotowe, jeszcze ciepłe orzechy umieściła na ścierce i dwiema rękami potarła energicznie zawartością. Dzięki temu pozbyła się bezproblemowo łupinek orzechów.

Prowadząca przesypała wszystkie składniki do makutry, dodała sól oraz pieprz i całość utarła. Tak przygotowaną przyprawę przełożyła do słoika i zabrała się za zrobienie kotlecików.

Ewa zaczęła od przepłukania kaszy jaglanej na sitku pod bieżącą wodą. Następnie ugotowała w proporcji 1:2 - na jedną szklankę kaszy użyła dwie szklanki wody. Na patelni zeszkliła posiekaną cebulę wraz z czosnkiem.

Do dużej miski prowadząca włożyła upieczoną marchewkę, którą rozgniotła na purée. Kolejno dodała kaszę jaglaną, cebulę, czosnek, przyprawę dukkah, posiekane świeże listki mięty i kolendry, 3-4 łyżki mąki kukurydzianej, a także sól i pieprz do smaku. Ze wszystkich składników wyrobiła zwartą masę, z której uformowała kulki o wielkości orzecha włoskiego i smażyła na głębokim tłuszczu.

Gotowe kotleciki Ewa podała w picie wraz z sałatą, hummusem i pomidorkami koktajlowymi.

3. Torcik czekoladowy z kremem i owocami według Ewy Wachowicz

 Torcik czekoladowy z kremem i owocami według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Torcik czekoladowy z kremem i owocami według / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser prowadząca zaproponowała obłędne ciasto czekoladowe udekorowane również czekoladowym kremem. Wypiek nie zawiera ani grama mąki, w związku z czym osoby unikające glutenu również mogą cieszyć się jego smakiem.

Ciasto robi się bardzo prosto. Prowadząca najpierw rozpuściła w kąpieli wodnej czekoladę wraz z 200 g masła. Żółtka oddzieliła od białek. Te pierwsze ubiła wraz z cukrem, następnie dodała dwie łyżki kakao i przestudzoną czekoladę. Białka również ubiła wraz z cukrem na sztywną pianę. Gotowe wymieszała z masą z żółtek. Ciasto przelała do formy i piekła przez 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Gospodyni czekoladowy wypiek udekorowała kremem, który zrobiła na bazie wysokoprocentowej śmietanki. Ubitą wymieszała z rozpuszczoną żelatyną, posiekaną tabliczką gorzkiej czekolady, kakao i łyżką cukru pudru. Na wierzch ułożyła świeże owoce.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3900

60 min
4
15 min
7
>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3