Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz. Nie może ich zabraknąć na twoim stole

Boże Narodzenie już tuż, tuż i Ewa Wachowicz na dobre rozpoczęła przygotowania do nich. W 440. odcinku programu "Ewa Gotuje" gospodyni podzieliła się z nami swoimi sprawdzonymi, świątecznymi przepisami.

Fot. materiały prasowe/Polsat

 

Kolejny odcinek programu „Ewa gotuje", poświęcony wigilijnym potrawom, gospodyni rozpoczęła od udekorowania choinki. Gdy skończyła stroić świąteczne drzewko, zaprosiła nas do kuchni na kilka wigilijnych potraw!

 

1. Świąteczna zupa fasolowa Ewy Wachowicz

Zupa fasolowa według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na początek poznaliśmy przepis na znane i lubiane danie z fasoli z suszonymi śliwkami. Jednak tym razem Ewa przyrządziła tę potrawę wigilijną inaczej niż zwykle! Przygotowała świąteczną zupę fasolową i dodatkiem suszonych śliwek. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tej propozycji na wigilijną potrawę znajdują się między innymi: fasola „Piękny Jaś", majeranek, śliwki suszone, marchewka, pietruszka, seler, sól, pieprz, cebula, masło klarowane i świeży majeranek do dekoracji.

 

 

2. Paprykarz z karpia według Ewy Wachowicz

Paprykarz z karpia według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie polskiej Wigilii Bożego Narodzenia bez karpia. Najczęściej smaży tę rybę na patelni. Tak też przyrządziła karpia, który następnie znalazł się w wigilijnym paprykarzu! Do tej propozycji na wigilijny stół trzeba przygotować: filety z karpia. ryż, cebule, olej ryżowy, masło klarowane, paprykę wędzoną, ostrą i słodką, pieprz ziołowy, przecier pomidorowy oraz sól i pieprz. Paprykarz można podawać na ciepło lub na zimno - jako pastę do kanapek. W każdej postaci smakuje wyśmienicie!

 

3. Świąteczny keks według Ewy Wachowicz

Keks według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na koniec Ewa zaprosiła nas na pyszny dwukolorowy keks, w Krakowie zwany cwibakiem! W przepisie na ten świąteczny wypiek z mnóstwem bakalii znajdują się: masło, cukier trzcinowy, jajka, mąka pszenna i ziemniaczana, proszek do pieczenia, olej z pestek winogron, mleko, orzechy włoskie i laskowe, suszona żurawina, suszone morele, skórka otarta z pomarańczy, kakao, biała czekolada, śmietanka 30-36% oraz karmelizowana cytryna.

 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Potrawka z indyka

Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...

Odsłon: 129

15 min
6
Dania główne Pierogi meksykańskie

Pierogi meksykańskie całkowicie różnią się od naszych polskich. Przede wszyst...

Odsłon: 17062

60 min
19

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

4
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3