Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To proste ciasto nie tylko pięknie wygląda, ale również doskonale smakuje. W sam raz na świąteczny stół. Przepis na dwukolorowy keks pochodzi z 440. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Miękkie masło utrzeć w misce. Wsypać połowę cukru i zmiksować. Po jednym dodać żółtka cały czas mieszając.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia – do drugiej miski. Wlać olej i 2 łyżki mleka. Zmiksować.
Orzechy posiekać, morele pokroić w kostkę. Wrzucić do ciasta. Dodać żurawinę.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić pozostałym cukrem – wsypać porcjami i zmiksować. Dodać do ciasta i wymieszać robotem – na niskich obrotach. Uperfumować skórką otartą z pomarańczy.
Podzielić na 2 nierówne części. Do mniejszej dodać kakao i mleko. Zmiksować.
Nałożyć do foremki natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą. Najpierw połowę ciasta jasnego, później ciemne i resztę jasnego.
Piec przez godzinę w temp. 180 st. C. Czekoladę roztopić w kapieli wodnej. Wlać śmietankę i wymieszać. Polać wystudzony placek. Udekorować karmelizowaną cytryną.
Bezy są chyba moim najbardziej ulubionym wypiekiem. Mogłabym je jeść bez ogra...
Odsłon: 3393
Pierogi z nadzieniem z delikatnego, pysznego karpia i gotowanych warzyw podan...
Odsłon: 178
Pyszne i mięciutkie bułeczki z jabłkami prażonymi własnej roboty posypane chr...
Odsłon: 3971
Pyszny i soczysty schab w sosie pietruszkowym idealny na obiad lub imprezę ro...
Odsłon: 178
Wątróbka po wiejsku to propozycja dania nieco na słodko, nieco na kwaśno. Pod...
Odsłon: 723
Pyszne i mięciutkie bułeczki z jabłkami prażonymi własnej roboty posypane chr...
Odsłon: 3971
Pyszny i soczysty schab w sosie pietruszkowym idealny na obiad lub imprezę ro...
Odsłon: 178
Wątróbka po wiejsku to propozycja dania nieco na słodko, nieco na kwaśno. Pod...
Odsłon: 723
Składniki
Miękkie masło utrzeć w misce. Wsypać połowę cukru i zmiksować. Po jednym dodać żółtka cały czas mieszając.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia – do drugiej miski. Wlać olej i 2 łyżki mleka. Zmiksować.
Orzechy posiekać, morele pokroić w kostkę. Wrzucić do ciasta. Dodać żurawinę.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić pozostałym cukrem – wsypać porcjami i zmiksować. Dodać do ciasta i wymieszać robotem – na niskich obrotach. Uperfumować skórką otartą z pomarańczy.
Podzielić na 2 nierówne części. Do mniejszej dodać kakao i mleko. Zmiksować.
Nałożyć do foremki natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą. Najpierw połowę ciasta jasnego, później ciemne i resztę jasnego.
Piec przez godzinę w temp. 180 st. C. Czekoladę roztopić w kapieli wodnej. Wlać śmietankę i wymieszać. Polać wystudzony placek. Udekorować karmelizowaną cytryną.
Przepisy Desery
Desery
Zwykłe super ciasto z owocami
Desery
Muffiny z rabarbarem
Desery
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Desery
Andruty czekoladowo - kokosowe
Zwykłe super ciasto z owocami
Kto lubi zwykłe proste ciasta w wykonaniu ?
Odsłon: 753
Muffiny z rabarbarem
Wiosna to sezon na rabarbar, który niełatwo jest kupić o innej porze roku. Dl...
Odsłon: 1760