Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To proste ciasto nie tylko pięknie wygląda, ale również doskonale smakuje. W sam raz na świąteczny stół. Przepis na dwukolorowy keks pochodzi z 440. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 22981
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1063
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4377
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1138
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1296
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4333
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 22981
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1063
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4377
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1138
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1296
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4333
Składniki
Miękkie masło utrzeć w misce. Wsypać połowę cukru i zmiksować. Po jednym dodać żółtka cały czas mieszając.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia – do drugiej miski. Wlać olej i 2 łyżki mleka. Zmiksować.
Orzechy posiekać, morele pokroić w kostkę. Wrzucić do ciasta. Dodać żurawinę.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić pozostałym cukrem – wsypać porcjami i zmiksować. Dodać do ciasta i wymieszać robotem – na niskich obrotach. Uperfumować skórką otartą z pomarańczy.
Podzielić na 2 nierówne części. Do mniejszej dodać kakao i mleko. Zmiksować.
Nałożyć do foremki natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą. Najpierw połowę ciasta jasnego, później ciemne i resztę jasnego.
Piec przez godzinę w temp. 180 st. C. Czekoladę roztopić w kapieli wodnej. Wlać śmietankę i wymieszać. Polać wystudzony placek. Udekorować karmelizowaną cytryną.