Ewa_Gotuje

Wigilijne potrawy w wydaniu Ewy Wachowicz

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, dlatego w 410. odcinku programu „Ewa gotuje”, bohaterka podzieliła się z nami przepisami na postne potrawy, które warto zaserwować, podczas wierzy wigilijnej.

Fot. Materiały prasowe Polsat

Do kolacji wigilijnej zostało nam zaledwie kilka dni, dlatego już dzisiaj warto zastanowić się nad wyborem świątecznych potraw. Ewa Wachowicz w nowym odcinku pokazała, bez jakich dań nie wyobraża sobie tegorocznej rodzinnej wieczerzy. Na początku przedstawiła sposób na przyrządzenie smacznego pasztetu w wersji bezmięsnej, następnie pokazała przepis na pyszną piernikową polewkę oraz podzieliła się recepturą na krokiety ziemniaczane z wędzonym łososiem. Na deser zaproponowała makiełki z bakaliami. Jesteście ciekawi jak zrobić te dania samodzielnie w swojej kuchni? Zajrzyjcie do poniższych przepisów!

1. Pasztet z soczewicy

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W większości polskich domów kolację wigilijną zaczyna się od tradycyjnego barszczu czerwonego z uszkami lub zupy grzybowej. Ewa swoim gościom w pierwszej kolejności zawsze serwuje smaczną przystawkę. Tym razem będzie to pasztet z czerwonej soczewicy z dodatkiem sporej ilości startej marchewki, cebuli i czosnku. Dzięki mieszance pikantnych przypraw jest bardzo aromatyczny i niesamowicie smaczny.

Wierzch pasztetu Ewa posypała czarnuszką. Po 45 minutach w piekarniku i ostygnięciu był już gotowy do serwowania gościom. Najlepiej smakuje w połączeniu z pyszną żurawiną.

2. Moczka piernikowa

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po przystawce czas na zupę. W tym roku na świątecznym stole zagości mączka, czyli piernikowa polewka w wersji słodko-kwaśnej, którą można przygotować w zaledwie 20 minut. Po zagotowaniu i zblendowaniu wszystkich składników, by podkręcić piernikowy aromat zupy, warto dodać szczyptę korzennych przypraw. Zupa posypana prażonymi płatkami migdałowymi pięknie prezentuje się na talerzu.

3. Krokiety z łososiem wędzonym

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kolejnym daniem, jakie Ewa zaprezentowała w przedświątecznym odcinku, są krokiety ziemniaczane z wędzonym łososiem. Przygotowanie ich rozpoczęła od roztopienia łyżki klarowanego masła i zeszklenia cebuli, którą następnie przełożyła do ziemniaczanego purée. W kolejnym kroku zabrała się za pokrojenie łososia w drobną kostkę. Po połączeniu wszystkich składników zaczęła formowanie krokietów, które następnie obtoczyła w mielonych płatkach migdałowych i po ułożeniu na blaszce włożyła na 15 minut do nagrzanego piekarnika.

4. Makiełki

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wigilijną kolację najlepiej zakończyć słodkim akcentem. Może to być piernik lub deser z wykorzystaniem maku. Tym razem Ewa zdecydowała się na pyszne makiełki zwane również makówkami. Dzień wcześniej przed zrobieniem tego dania gospodyni zajęła się namoczeniem maku, który po odsączeniu zmieliła i przygotowała do połączenia z mieszanką bakali i orzechów. Tak przyrządzony deser odstawiła na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie mogła go serwować udekorowanego płatkami migdałowymi i suszonymi owocami.

 

 

Poznaj więcej sprawdzonych przepisów na pyszne dania i desery!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29662

60 min
64
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 98

30 min
4
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 761

30 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0