Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makiełki zwane również makiami lub makówkami. Przepis pochodzi z 410. odcinka programu "Ewa gotuje".
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 59
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 494
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5712
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 972
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 254
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 40428
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 59
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 494
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5712
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 972
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 254
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 40428
Składniki
Mak namoczyć (najlepiej przez całą noc). Przelać wrzątkiem i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Masło roztopić w garnku i lekko przypalić.
Białko oddzielić od żółtka, żółtko dodać do maku. Dorzucić bułki namoczone w ciepłym mleku. Dosypać kandyzowaną skórkę pomarańczową, płatki migdałów, rodzynki oraz pokrojone morele, śliwki i orzechy. Wlać masło. Posłodzić miodem i dobrze wymieszać.
Białko ubić. Pianę dodać do makowej masy. Delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 3 godziny.
Nakładać gałkownicą. Udekorować bakaliami.