Ewa_Gotuje

3 największe błędy podczas gotowania ziemniaków. Nawet nie wiesz, że robisz źle

Domowi pasjonaci kuchni pewnie myślą, że gotowanie ziemniaków to łatwizna. Większość z nas robi to już niemal automatycznie, według własnych przyzwyczajeń. Tymczasem okazuje się, że nawet podczas tak prostej czynności mogą wkraść się pewne nieścisłości. Sprawdź, czy nie popełniasz trzech największych błędów podczas gotowania ziemniaków!

Czy ziemniaki gotować w zimnej czy ciepłej wodzie? | Fot.123RF/Picsel

Każdy z nas podpatrywał kiedyś, jak mama czy babcia gotują ziemniaki. Większość pewnie uznała, że to najlepszy sposób, ponieważ jest powielany z pokolenia na pokolenia. Być może w twojej rodzinie udało się uniknąć kuchennych niedociągnięć, bo bliscy zdobyli kulinarną wiedzę na temat największych błędów podczas gotowania ziemniaków.

Może się też jednak okazać, że dotychczas nie zastanawiałeś się nad tym, czy istnieje lepszy sposób na obróbkę cieplną bulwiastych warzyw. Przychodzimy z pomocą, abyś sprawdził, czy - choćby nawet nieświadomie - nie robisz pewnych czynności kuchennych źle.

Jakie są trzy największe błędy podczas gotowania ziemniaków?

1. Zielony ziemniak

Natknąłeś się na zielonego ziemniaka? Jego skórka odbiega kolorem od normy? Pewnie obierasz warzywo, myjesz i gotujesz? Nie jest to najlepsze rozwiązanie. W 2022 roku Ogród Botaniczny w Hamburgu określił nawet takiego ziemniaka jako najbardziej trującą roślinę

Wszystko przez szkodliwą solaninę, która nas zatruwa i jest szczególnie niebezpieczna dla ludzkiego układu nerwowego. Co gorsze, nawet po odcięciu fragmentu ziemniaka, wciąż może być w nim skumulowana i odkładać się w organizmie. Duże jej dawki powodują zatrucie, które objawia się najczęściej po siedmiu-dziewiętnastu godzinach od momentu konsumpcji. Przedawkowanie może skończyć się nawet śmiercią, dlatego takiego ziemniaka często lepiej wyrzucić.

2. Gotowanie w zimnej wodzie

Uczono cię, że ziemniaki wrzuca się wyłącznie do zimnej wody i powoli ją zagotowuje? W ten sposób decydujesz się na większą stratę witaminy C, która kryje się w warzywach. Możesz umieścić je w ciepłej wodzie, przez co proces będzie trwał krócej, a ziemniak zachowa więcej korzystnych dla organizmu mikroelementów. Jednocześnie nie straci swojej konsystencji i smaku. 

3. Solenie na początku

Większość Polaków soli ziemniaki na początku, argumentując, że potem przyprawa nie wchłonie się już tak mocno do ziemniaków. To prawda, chociaż trzeba też pamiętać, że sól powinna być spożywana w małych dziennych porcjach. Dlaczego warto solić ziemniaki na końcu gotowania? Jeśli zrobisz to wcześniej, stracisz znacznie więcej potasu z ziemniaków. Warto zdecydować się na doprawianie warzyw tuż przed ich wyjęciem z wrzątku.

O największych błędach podczas gotowania ziemniaków edukuje TikTokerka @wronskaanita:

@wronskanita ❗️3️⃣ BŁĘDY JAKIE POPEŁNIASZ PODCZAS GOTOWANIA ZIEMNIAKÓW 🥔🥔🥔 #dc #dlaciebie #foryoupage #fyp #ziemniaki #porady #wkuchni #tips #lifehack #gotoviral ♬ No Roots - Alice Merton

Zobacz także:

Najzdrowsze orzechy. Jedz, jeśli walczysz z cholesterolem lub cukrzycą, uważaj na diecie »

Lepsza od jajecznicy! Nasyci na długo i pozwoli utrzymać wagę w normie »

"Białe złoto" na problemy żołądkowe. Jest ekstremalnie skuteczne i tanie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
13
Desery Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia przygotowane na 1 maja. Ciasto na spodzie z podłużnych b...

Odsłon: 436

60 min
10
Ciasta Ciasto malinowa fantazja bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia, z malinami i galaretką wiśniow...

Odsłon: 93

30 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

2
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

2