Spis treści:
- Najbardziej trująca roślina 2023
- Jakie wartości odżywcze ma pietruszka?
- Właściwości prozdrowotne pietruszki
- Ile można zjeść pietruszki dziennie?
Wielokrotnie słyszałeś pewnie, żeby dodać natkę pietruszki do zupy, a z korzenia tego warzywa przygotować pyszną sałatkę. Czy pietruszka może być więc trująca, skoro specjaliści polecają jej jedzenie? Odpowiedź na to pytanie jest dość skomplikowana. Sprawdź najbardziej trującą roślinę 2023 roku i dowiedz się, ile można zjeść pietruszki dziennie.
Najbardziej trująca roślina 2023
Konkurs na najbardziej trującą roślinę co roku, już od 2004 r., organizuje Botanische Sondergarten Wandsbek w Hamburgu. Internauci wybierają przedstawicieli z przygotowanej listy potencjalnie toksycznych roślin, a później odbywa się głosowanie. W zeszłym roku zwyciężył ziemniak, który faktycznie może być źródłem trującej solaniny. Substancja kryje się w zielonych częściach i kiełkach ziemniaków, a jej spożywanie ma zły wpływ na układ nerwowy, prowadzi do rozstroju organizmu, a nawet śmierci.
W 2023 roku tytuł najbardziej trującej rośliny zdobyła pietruszka. Czy chodzi o korzeń, czy natkę? Tak naprawdę jeszcze o inny element warzywa. Ogród botaniczny tłumaczy, że pietruszka jest rośliną dwuletnią. To w drugim roku po jej zasadzeniu można mówić o tym, że jest niebezpieczna dla zdrowia. Pietruszka posiada łodygi kwiatowe, które zakończone są drobnymi kwiatami. Nasiona w tych kwiatach nie nadają się do jedzenia, bo zawierają olejek pietruszkowy z apiolem, czyli związkiem aromatycznym. Kiedyś był on używany jako środek poronny i w leczeniu zaburzeń menstruacji.
Czy pietruszka może być trująca? Okazuje się więc, że szkodliwy dla organizmu może być wspomniany olejek, ale warto podkreślić, że w odpowiednio wysokim stężeniu. Naturalnie jest antyoksydantem, natomiast w zbyt dużej dawce może mieć działanie poronne. W związku z tym wyciągów z korzeni czy natki pietruszki nie powinny stosować kobiety w ciąży.
Jakie wartości odżywcze ma pietruszka?
Specjaliści podkreślają jednak wciąż, że zdecydowanie należy spożywać to warzywo dla cennych mikroelementów, które dostarcza organizmowi. Jakie wartości odżywcze ma pietruszka?
Korzeń pietruszki to doskonałe źródło witamin A, C, K i kwasu foliowego oraz minerałów: potasu, magnezu, wapnia, żelaza i fosforu. W korzeniu jest też dużo błonnika. Z kolei natka pietruszki jest jeszcze zdrowsza - 100 gramów zawiera trzykrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Ta część warzywa jest bogata w antyoksydanty, betakaroten, potas, wapń i żelazo. Nać ma mało kalorii i niski indeks glikemiczny.
Właściwości prozdrowotne pietruszki
Skoro wiesz już, jakie wartości odżywcze ma pietruszka - zarówno jej korzeń, jak i natka, warto sprawdzić jeszcze właściwości prozdrowotne obu tych części warzywa. Co ciekawe, jedzenie korzenia pietruszki pomaga przy zaburzeniach trawiennych - redukuje wzdęcia i bóle brzucha. Rozkurcza mięśnie, dlatego łagodzi dolegliwości menstruacyjne.
Usuwa toksyny z organizmu, ze względu na właściwości moczopędne. Korzeń wykazuje też działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, obniża ciśnienie krwi i minimalizuje ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Wzmacnia kości i eliminuje przykre objawy chorób reumatycznych.
Z kolei natka pietruszki dostarcza organizmowi dużą dawkę żelaza, przez co zapobiega niedokrwistości. Wspomaga też trawienie i redukuje obrzęki. Ogromna ilość witaminy C wzmacnia organizm i działa przeciwwirusowo, a w połączeniu z betakarotenem - poprawia wygląd skóry i kondycję wzroku. Nać odświeża oddech, a ze względu na liczne antyoksydanty - obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu, uszczelnia naczynia krwionośne i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych.
Ile można zjeść pietruszki dziennie?
Skoro z jednej strony pietruszkę uznano za najbardziej trującą roślinę 2023 roku, a z drugiej - specjaliści zachwalają jej wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne, to czy istnieją limity spożycia tego warzywa? Okazuje się, że tak - dotyczą one naci.
Zastanawiasz się, ile można zjeść pietruszki dziennie? Natkę pietruszki można jeść nawet codziennie, ale w rozsądnych ilościach, czyli jedną garść. Przedawkowanie jest niebezpieczne i może prowadzić do anemii oraz problemów z nerkami i wątrobą.
Zobacz także:
Najzdrowsze orzechy. Jedz, jeśli walczysz z cholesterolem lub cukrzycą, uważaj na diecie »
Lepsza od jajecznicy! Nasyci na długo i pozwoli utrzymać wagę w normie »
"Białe złoto" na problemy żołądkowe. Jest ekstremalnie skuteczne i tanie »