Grill - temat specjalny

5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym na ogniu pieczywem, oraz ziemniaczkami. Aby skomponować zdrowy posiłek, warto przygotować także pyszną warzywną surówkę. W poniższym artykule znajdziesz 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu, które w mig znikną z talerzy.

Surówki do mięs z grilla | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Mięsa z grilla często bywają ciężkostrawne, kaloryczne oraz dosyć tłuste, w szczególności, jeśli wybierzemy karkówkę, boczek, czy kiełbasę. Warto pamiętać jednak, że na grillu można wyczarować także przepyszne dietetyczne opcje, świetnie sprawdzi się na przykład pierś z kurczaka w ziołach, lub ryba, dorsz, łosoś, czy stek z tuńczyka. Niezależnie od tego, na jakie mięso się zdecydujesz, warto podać je w towarzystwie warzywnych dodatków. Nie wiesz, jaka surówka pasuje do grilla? Oto 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu.

Sprawdź także: Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Surówka z kapusty stożkowej do grilla

Kapusta, zarówno klasyczna biała, jak i stożkowa, jest genialnym źródłem witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego, który dba o prawidłowe trawienie, zapewnia sytość, oraz przyspiesza przemianę materii. To właśnie to warzywo najczęściej wykorzystuje się do domowych surówek, doskonale komponuje się między innymi z jabłkiem, czy marchewką.

Składniki

  • 1/2 główki kapusty stożkowej, 
  • 2 marchewki, 
  • 1 jabłko, 
  • 1 kalarepa,
  • 1 mała czerwona cebula.

Sos:

  • 100 ml jogurtu greckiego, 
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżka oliwy z oliwek, 
  • pęczka szczypiorku, 
  • 1/2 pęczka koperku, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Zacznij od poszatkowania kapusty, możesz także zetrzeć ją na tarce. Następnie czerwoną cebulę pokrój w piórka. Obraną marchewkę, jabłko oraz kalarepę również zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki przerzuć do dużej miski. W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt grecki, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i koperek, dopraw całość do smaku. Sos przelej do surówki, wszystko wymieszaj. 

Azjatycka surówka do mięsa z rusztu 

Lubisz kulinarne podróże po nowych i ciekawych smakach? Jeżeli tak, azjatycka surówka do mięsa z rusztu będzie idealna dla ciebie. 

Składniki

  • 1/2 czerwonej kapusty,
  • 2 marchewki, 
  • 1 czerwona papryka,
  • 4-centymetrowy kawałek imbiru, 
  • cebulka dymka. 

Dressing: 

  • 1 łyżka octu ryżowego, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • sok z 1 limonki, 
  • 2 łyżki sosu sojowego, 
  • 1 spora łyżka masła orzechowego, 
  • 1 łyżeczka miodu, 
  • odrobina chili, 
  • czarny pieprz. 

Kapustę czerwoną drobno poszatkuj, marchew zetrzyj na tarce, paprykę pokrój w cienkie paseczki. Cebulę dymkę drobno posiekaj, obrany imbir zetrzyj na tarce. W misce zmieszaj ocet, sok z limonki, sos sojowy, masło orzechowe, miód, chili, posiekany czosnek, sól i pieprz. Gotowy dressing przelej do warzyw i wymieszaj. 

Wiosenna surówka do grilla 

Świeże ogórki, rzodkiewki i pomidory to idealna baza do wiosennej surówki do grilla. Taka lekka propozycja świetnie sprawdzi się do mięs z grilla. 

Składniki

  • 1/2 główka ulubionej kapusty,
  • 4 ogórki gruntowe, 
  • 6 rzodkiewek,
  • 2 twarde pomidory, 
  • 1/2 opakowania kiełków rzodkiewki, 
  • 1/2 pęczka szczypiorku, 
  • 2 łyżki soku z limonki, 
  • 2 łyżki ulubionego oleju roślinnego nierafinowanego, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Kapustę drobno posiekaj, zetrzyj na tarce i odciśnij z nich wodę, rzodkiewki pokrój w drobną kostkę, z pomidorów usuń gniazda nasienne i również pokrój je drobno. Przełóż składniki do dużej miski, wrzuć także posiekany szczypiorek, kiełki, wyciśnij sok z limonki, wlej olej. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku i wszystko wymieszaj. 

Surówka meksykańska z porem do mięs z rusztu 

Propozycja dla fanów meksykańskich smaków. Do przygotowania tej surówki będziesz potrzebować kukurydzy oraz fasoli z puszki. 

Składniki

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej, 
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli, 
  • 1 czerwonej papryki, 
  • 1/2 białej cebuli,
  • garść świeżej kolendry.

Dressing: 

  • sok z 1 jednej limonki,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki chili, 
  • sól i pieprz. 

Cebulę drobno poszatkuj, paprykę pokrój w drobną kostkę, kapustę pekińską drobno poszatkuj i przełóż wszystko do miski. Kukurydzę i fasolę odlej z zalewy i przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie dodaj do reszty składników. W miseczce połącz sok z limonki, jogurt grecki, słodką paprykę, chili, dopraw solą i pieprzem, wlej do sałatki. Na koniec wsyp poszatkowaną świeżą kolendrę i wszystko wymieszaj. 

Surówka z kapusty kiszonej do grilla i nie tylko

Na koniec banalnie prosta w przygotowaniu, ale bardzo zdrowa surówka z kapusty kiszonej. Spożywanie kiszonek jest genialne dla naszych jelit, ponieważ zawierają one cenne bakterie, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową oraz odporność organizmu. 

Składniki

  • 350 g kiszonej kapusty, 
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 jabłko,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pęczek natki pietruszki, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Do miski przełóż kapustę kiszoną, dodaj startą na drobnych oczkach marchew, oraz na nieco grubszych jabłko. Dołóż posiekaną natkę pietruszki. Wlej oliwę z oliwek, całość dopraw solą i pieprzem, wszystko wymieszaj. 

Źródło: Smaker.pl

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także: 

Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »

Indeks glikemiczny makaronu. Wybierz dobrze i gotuj krótko, a obniżysz cukier i zaczniesz chudnąć »

Włącz do diety niepozorny produkt. Mózg będzie pracować na pełnych obrotach »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 41

15 min
2

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3648

30 min
15

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4