Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłyków, nie może zabraknąć także aromatycznej karkówki. Zastanawiasz się, w czym ją zamarynować, aby była idealnie miękka i soczysta? Podpowiemy ci, jak zrobić karkówkę w ogórkowej marynacie.

Przepis na marynatę do karkówki | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Na pewno niejednokrotnie słyszałeś o dobroczynnych właściwościach ogórków kiszonych, oraz wody, w której się kiszą. Produkty te mają działanie probiotyczne, wspierają mikroflorę jelitową oraz odporność organizmu, a także są pełne witaminy C. Kiszone ogórki będą doskonałym dodatkiem do mięs z grilla, natomiast wodę po ogórkach kiszonych, możesz wykorzystać do zrobienia rewelacyjnej marynaty do karkówki. 

Sprawdź także: Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Jak przygotować karkówkę do marynowania?

Przede wszystkim pamiętaj, aby kupować jedynie świeże mięso dobrej jakości. Idealna karkówka powinna mieć ładny różowy kolor, niewyczuwalny zapach, najlepiej, aby nie była zbyt chuda. Zwróć uwagę na kolor przerostów tłuszczu, powinien być biały, żółty odcień może świadczyć o tym, że mięso jest stare. Unikaj kawałów, które są śliskie, mają nieprzyjemny zapach, oraz "podejrzanie się świecą". Warto zawrócić również uwagę na datę przydatności do spożycia, o ile kupujemy karkówkę w oryginalnym opakowaniu producenta.

Ważne jest również to, w jaki sposób pokroisz mięso. Plastry nie powinny być zbyt grube, ponieważ wydłuży to czas grillowania, może także dojść do sytuacji, gdy mięso będzie idealne z zewnątrz, ale surowe w środku. Jednocześnie zbyt cienkie kawałki, szybko mogą się wysuszyć, przez co mięso będzie zbyt twarde. Zazwyczaj zaleca się przygotowanie około półtoracentymetrowych plastrów karkówki.

Aby karkówka była krucha i aromatyczna, warto ją zamarynować. Możesz przygotować marynatę do karkówki na bazie oleju, oliwy, np. z dodatkiem octu jabłkowego, soku z cytryny, czy mocnego alkoholu, np. whisky. Popularnym dodatkiem jest również keczup, musztarda, czy miód. Niektórzy namaczają mięso w mleku, kefirze, czy maślance. W dobrej marynacie do karkówki nie może zabraknąć przypraw, świetnie sprawdzają się suszone zioła: tymianek, rozmaryn, majeranek, czy oregano, różne rodzaje papryki, suszony lub granulowany czosnek i cebula, oraz oczywiście sól i pieprz. 

Należy zadbać również o to, aby odpowiednio przygotować grill, nie kładź plastrów mięsa na dużym ogniu. Węgiel powinien być dobrze rozgrzany i jedynie się żarzyć. Zazwyczaj zaleca się grilowanie mięsa przez 6 do 10 minut z każdej strony. 

Karkówka w ogórkowej marynacie – przepis

Marynata do karkówki na wodzie z ogórków kiszonych jest banalnie prosta w przygotowaniu. Woda po kiszonych ogórkach ma podobne działanie do soku z cytryny, octu, czy alkoholu, dzięki niej mięso skruszeje. 

Składniki

  • 120 ml wody po ogórkach kiszonych
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 2 łyżki miodu, 
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka granulowanej cebuli,
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu,
  • porządna szczypta chili,
  • sól i czarny pieprz. 

 

Do miski wlej wodę z ogórków kiszonych, dodaj miód, wsyp wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. Plastry karkówki nasmaruj marynatą, przełóż mięso do miski, zabezpiecz folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.  

Źródła: odzywianie.wprost.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »

Przyjemnie chrupiące ogórki małosolne. Z tym przepisem wyjdą nawet laikowi »

Likwiduje obrzęki i usuwa nadmiar wody. Dwie zasady są kluczowe »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
8
Śniadania Mini omleciki z brokułem i marchewką

Dzisiaj bardzo smaczne, proste i szybkie jedzonko, są to mini omleciki z warz...

Odsłon: 198

15 min
15
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

0
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

0
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5