Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artykule znajdziesz 7 sprawdzonych przepisów na chili, które nie tylko zaspokoją twoje podniebienie, ale także wesprą cię w procesie odchudzania.

Jak zrobić domowe chili? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Chili Od klasycznych wersji po nowatorskie kompozycje – każdy poniższy przepis na chili zawiera odpowiednią dawkę białka, błonnika i niską kaloryczność, co jest kluczowe dla efektywnego kontrolowania wagi.  

 Sprawdź także: Zdrowe wiosenne zapiekanki. Sycą na długo i pozwalają dbać o linię

Chili a odchudzanie 

Chili zawiera wiele korzystnych składników, które mogą wspomóc utratę wagi. Przede wszystkim dania tego typu są bogate w białko, które pomaga zwiększyć uczucie sytości oraz budować masę mięśniową, przyspieszając metabolizm. Przyprawa chili zawiera również substancje przyspieszające tempo spalania tłuszczu. Dzięki tym właściwościom dodanie chili do diety odchudzającej może być sprytnym sposobem na wsparcie procesu utraty wagi. 

Chili na odchudzanie –  przepisy 

Sycące, pyszne oraz szybkie i proste w przygotowaniu –  brzmi jak idealny opis dania na odchudzanie? Takie właśnie są potrawy typu “chili”. Tym bardziej przepisy, które dla ciebie mamy. Chili na odchudzanie to świetny wybór. Jeżeli masz zamiar zrzucić nieco zbędnych kilogramów, ale nie chcesz odczuwać głodu w ciągu dnia – sprawdź te receptury.  

Chilli z indyka o niskiej zawartości tłuszczu 

Chili z indyka o niskiej zawartości tłuszczu: z mnóstwem przypraw, piwa, a nawet odrobiną czekolady to przepis, który pokochasz.   

Składniki

  • łyżka oleju rzepakowego, 
  • duża cebula, posiekana, 
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte, 
  • łyżeczka mielonego kminu,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 
  • 1/4 szklanki chili w proszku, 
  • 1/8 łyżeczki cynamonu, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 900 g mielonego indyka, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • kostka gorzkiej czekolady lub łyżka kakao, 
  • ok 350 ml ciemnego piwa, 
  • łyżka posiekanej papryczki chili, 
  • ok. 800 g obranych pomidorów z puszki (pokrojonych), 
  • ok. 400 g białej, odsączonej fasoli, 
  • ok. 400 g czerwonej, odsączonej fasoli, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • cayenne do smaku, 
  • surowa cebula, starty ser, posiekany szczypiorek, kawałki limonki, kwaśna śmietana do dekoracji (opcjonalnie).

Sposób wykonania: 

  • Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek i gotuj, aż cebula się zeszkli. 
  • Dodaj kmin, oregano, chili w proszku, cynamon i liście laurowe i gotuj przez kolejne 2-3 minuty, aż przyprawy staną się bardziej aromatyczne. 
  • Dodaj mięso indycze i koncentrat pomidorowy, mieszając drewnianą łyżką, aż mięso przestanie być różowe. 
  • Dodaj czekoladę, piwo, papryczkę chili i pomidory. 
  • Gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut. 
  • Dodaj fasolę i dopraw solą i pieprzem. 
  • Dodaj kilka szczypt cayenne. 
  • Chwilę podgotuj. Podawaj z wybranymi dodatkami. 

Przepis na chili z kurczakiem i dynią z wolnowaru 

Jeśli szukasz pomysłu na sycące danie, które rozgrzeje cię w chłodne dni, to nasze chili z kurczakiem i dynią z wolnowaru to strzał w dziesiątkę. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, jak pyszne może być połączenie kurczaka i dyni w jednym daniu. 

Składniki

  • 600 g filetów z kurczaka bez skóry i kości (pokrojonych na kawałki), 
  • ok. 400g ciecierzycy (odsączonej i przepłukanej), 
  • ok. 400g dyni, 
  • 400 ml rosołu drobiowego, 
  • puszka pokrojonych pomidorów, 
  • czerwona papryka (pokrojona w kostkę), 
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli, 
  • 1/2 szklanki posiekanej selera, 
  • 1/2 szklanki posiekanej marchewki, 
  • 1 łyżka posiekanego czosnku,
  • 4 łyżeczki chili, 
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano, 
  • 1/4 łyżeczki soli, 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • posiekana natka pietruszki i/lub sos tabasco (opcjonalnie do dekoracji).

Sposób wykonania: 

  • W 5-6 litrowym wolnowarze połącz wszystkie składniki, począwszy od kurczaka a skończywszy na pieprzu. 
  • Przykryj i gotuj na niskim ogniu przez 6-8 godzin lub na wysokim przez 3-4 godziny. 
  • Posyp natką pietruszki i/lub dodaj sos tabasco, jeśli chcesz podkręcić ostrość dania. 

Wegetariańskie chili z wolnowaru 

To proste chili z wolnowaru zadowoli nie tylko wegetarian! Nie trzeba dodawać mięsa do posiłku, żeby był on sycący.   

Składniki

  • 400 g czarnej fasoli, 
  • 400 g czerwonej fasoli, 
  • 400 g słodkiej kukurydzy, 
  • batat (obrany i pokrojony w kostkę), 
  • średnia cebula (pokrojona w kostkę), 
  • 2 ząbki czosnku, posiekane, 
  • ok. 800 g passaty pomidorowej, 
  • łyżka chili, 
  • łyżeczka papryki, 
  • łyżeczka oregano, 
  • łyżeczka kminu, 
  • łyżeczka soli, 
  • 1/4 łyżeczki czerwonego pieprzu, 
  • 240 ml bulionu warzywnego. 

Sposób wykonania: 

  • Umieść czarną fasolę, czerwoną fasolę, batata, cebulę i posiekany czosnek w wolnowarze. 
  • Dodaj przecier pomidorowy i posyp przyprawami. Dokładnie wymieszaj całość. 
  • Wlej bulion warzywny. 
  • Włącz wolnowar na wysoką temperaturę na 4 godziny lub na niską na 8 godzin. 
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami - np. startym serem i kromkami świeżego chleba. 

Porada: 

Możesz zachować to danie na później - doskonale nadaje się do mrożenia.  

Przepis na chili jak z amerykańskiej restauracji Wendy's 

Wendy's to znana amerykańska restauracja fastfoodowa, która słynie m.in. z pysznego, rozgrzewającego chili. Teraz możesz przygotować podobne danie tego typu w domu. Sprawdź ten prosty przepis.  

  • ząbek czosnku (posiekany), 
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • średnia cebula (pokrojona w kostkę), 
  • 2 łodygi selera (pokrojone w kostkę), 
  • zielona papryka (pokrojona w kostkę), 
  • 450 g mielonego mięsa wołowego, 
  • łyżka wędzonej papryki, 
  • 285 g fasoli pinto białej, 
  • 285 g fasoli czerwonej, 
  • 285 g przecieru pomidorowego, 
  • 285 g pomidorów pokrojonych w kostkę, 
  • starty ser cheddar do posypania, 
  • kwaśna śmietana do podania. 

Sposób wykonania: 

  • Rozgrzej garnek na średnim ogniu. Dodaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek, cebulę, seler i zieloną paprykę. Gdy warzywa zaczną mięknąć (po około trzech minutach), dodaj mielone mięso wołowe. 
  • Za pomocą drewnianej łyżki rozbij mięso i wymieszaj je z warzywami. Gdy mielone mięso nie będzie już różowe, odcedź nadmiar tłuszczu. 
  • Dodaj fasolę, przecier pomidorowy i pomidory pokrojone w kostkę. Posyp papryką wędzoną i wymieszaj. 
  • Włącz chili na wolne gotowanie i gotuj przez co najmniej 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby nic nie przypaliło się na dnie.  
  • Podawaj z posypanym startym serem cheddar i kwaśną śmietaną wedle uznania.  

Chili z mielonym mięsem w polskim stylu 

Oto prosty przepis na pikantne chili z dodatkiem tradycyjnych przypraw i składników, które znajdziesz w polskiej kuchni. 

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wołowego, 
  • cebula, drobno posiekana,
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane), 
  • papryka czerwona (pokrojona w kostkę), 
  • papryka zielona (pokrojona w kostkę), 
  • ok. 400 g pomidorów krojonych z puszki, 
  • ok. 400 g czerwonej fasoli (odcedzonej i opłukanej), 
  • ok. 400 g kukurydzy (odcedzonej), 
  • 2 łyżeczki chili, 
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 
  • łyżeczka kminu, 
  • łyżeczka oregano, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • oliwa z oliwek do smażenia, 
  • starty ser cheddar do posypania (opcjonalnie), 
  • kwaśna śmietana do podania (opcjonalnie),
  • posiekana świeża kolendra do posypania (opcjonalnie). 

Sposób wykonania: 

  • Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż zmięknie. 
  • Dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejną minutę. 
  • Dodaj mielone mięso i smaż, mieszając, aż będzie dobrze zrumienione. 
  • Dodaj pokrojone papryki i gotuj przez kilka minut, aż zmiękną. 
  • Wlej pomidory z puszki, odcedzoną fasolę i kukurydzę. Wymieszaj. 
  • Dodaj przyprawy: chili, słodką paprykę w proszku, kmin, oregano, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko razem. 
  • Gotuj na średnim ogniu przez około 20-30 minut, aż smaki się połączą i danie będzie dobrze doprawione. 
  • Podawaj gorące, posypane startym serem cheddar i kwaśną śmietaną, jeśli chcesz. Posyp świeżą posiekaną kolendrą dla dodatkowego smaku. 

Źródła: smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Czysta podłoga bez smug i bakterii. Zastosuj folię bąbelkową i hitową miksturę »

Ma niski indeks glikemiczny i ułatwia trawienie. Włosi zawdzięczają mu figurę i zdrowie »

Horrendalnie droga komunia u Gessler. Tyle wynosi cena za „talerzyk” »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Sernik śmietankowy z polewą czekoladową.

Sernik jest o smaku śmietankowym, upieczony na spodzie z herbatników, wierzch...

Odsłon: 13900

30 min
30
30 min
41

Polecane artykuły

Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

2
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

1
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

10
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5