Ewa_Gotuje

6 tajemniczych dań polskiej kuchni. Teraz mało kto je zna

Często jest tak, że szybsze w przygotowaniu dania wypierają staropolskie czy tradycyjne potrawy. Młode pokolenia nie znają wielu przepisów, z których chętnie korzystali choćby ich pradziadkowie. Przekonaj się, czy pamiętasz sześć tajemniczych dań polskiej kuchni. Teraz mało kto umiałby je opisać.

Staropolska i regionalna kuchnia kryje w sobie pyszne smaki. Odkryj 6 tajemniczych dań | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Staropolska lub regionalna kuchnia kryje wiele pysznych i nieco zapomnianych dań. Niekiedy wydaje nam się, że słyszeliśmy nazwę potrawy, ale czytając o niej, dopiero dowiadujemy się wielu ważnych informacji. Odkryj sześć tajemniczych dań polskiej kuchni, o których teraz mało kto już pamięta. Może okaże się, że kiedyś opowiadała ci o nich twoja rodzina.

Sprawdź także: Tradycyjny przepis na poznański specjał. Oryginalne rogale świętomarcińskie

Auszpik w Polsce

Tradycja przygotowywania tej przystawki - według podań - sięga uczty weselnej Zygmunta Starego i Bony Sforzy, czyli XVI wieku. W różnych częściach Polski przekąskę inaczej się nazywa - choćby galertem, zimnymi nóżkami lub meduzą. Co to jest auszpik? To nic innego jak serwowana na zimno galaretka (na bazie żelatyny i bulionu) z mięsem, rybą lub warzywami.

Wystarczy wyłożyć głębszy półmisek ulubionymi składnikami, zalać go bulionem z dodatkiem żelatyny i wstawić do lodówki do stężenia. Przystawka pięknie prezentuje się na stole, wyjątkowo smakuje i kryje w sobie dużo wartości odżywczych. Co ciekawe, choć młodsze polskie pokolenia nie wiedzą nawet, co to jest auszpik, to starsze zajadały się nim w czasach PRL-u, a dziś chętnie podają go podczas Bożego Narodzenia, Wielkanocy lub innych uroczystości rodzinnych.

Auszpik

 Auszpik Zobacz przepis

Galareta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wielkopolskie plyndze

Nazwa potrawy wywodzi się z poznańskiej gwary. Na ulicach miasta możesz usłyszeć powiedzenie: „Masz babo plyndz”, czyli „masz babo placek”. W pierwszej chwili nazwa niczego jednak nie sugeruje, a zapewniamy, że znasz to danie. Potrawa w 2009 roku trafiła na rządową listę wielkopolskich produktów tradycyjnych.

Plyndze to okrągłe i płaskie placki, które w pozostałej części kraju nazywamy po prostu plackami ziemniaczanymi. Trzeba pamiętać, że w Wielkopolsce - skąd wywodzą się plyndze - pyry odegrały niezwykle ważną rolę. W XIX i XX wieku były podstawą wyżywienia dla wielu grup społecznych. Plyndze przygotowuje się z utartych ziemniaków, mąki i jajek. Smaży się je na rozgrzanym oleju, a podaje ciepłe - najczęściej z cukrem i śmietaną. 

Wielkopolskie plyndze

 Wielkopolskie plyndze Zobacz przepis

Plyndze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Galantyna

Galantyna uznawana jest za wyszukane danie, głównie przez dłuższy czas jest przyrządzania. To potrawa tradycyjnie robiona z kawałków gotowanego mięsa i jarzyn (które stanowią nadzienie), podana w galarecie. Serwuje się ją na zimno jako przekąskę lub samodzielne danie. Galantynę można przygotować w wersji warzywnej - z włoszczyzny lub pieczarek, ale najczęściej dodaje się też mięsny składnik - drób, boczek albo rybę. Składniki zawija się, aby nadać kształt walca, a następnie gotuje w bulionie lub piecze.

Domowa galantyna

 Domowa galantyna Zobacz przepis

Galantyna / Aby zobaczyć przepis, kliknij

Forszmak lubelski

Podobno pierwsze wzmianki pochodzą już z XVIII wieku, jednak historyczna potrawa różniła się od obecnej jej wersji. Teraz forszmak to klasyczne polskie danie wywodzące się z Lubelszczyzny. Sposobów na jego wykonanie jest całe mnóstwo, ale z pewnością charakterystycznymi składnikami tego gulaszu są ogórki konserwowe, koncentrat pomidorowy i wiele rodzajów mięsa - od boczku, przez kiełbasę po kawałki wołowiny czy wieprzowiny.

Całość jest bardzo aromatyczna i dość charakterystyczna w smaku. Ogórki kiszone nadają posiłkowi kwaskowości, co odróżnia go choćby od lecza. Forszmak lubelski chętnie gotowano w latach 80. i 90. we wschodniej Polsce.

Forszmak lubelski

 Forszmak lubelski Zobacz przepis

Forszmak lubelski / Aby zobaczyć przepis, kliknij

Sztufada

Czy wiesz, co to jest sztufada? Choć nazwę polskie danie zaczerpnęło z języka włoskiego (gdzie słowo „stufata” oznacza „duszone”), to przepis najprawdopodobniej wywodzi się z kuchni francuskiej. Podawano tam boeuf à la mode, czyli kawałek wołowiny duszonej w bulionie z wina, z marchewką i cebulą. W naszym kraju sztufadą określa się duszoną pieczeń wołową, naszpikowaną słoniną. Podaje się ją na ciepło z sosem własnym lub na zimno - jako przystawkę.

Historia tego dania - podobnie jak w przypadku auszpiku - sięga najprawdopodobniej XVI wieku i królowej Bony, która miała wprowadzić recepturę na dwór. W pierwszej polskiej książce kucharskiej, opublikowanej w XVII wieku przez kuchmistrza Stanisława Czernieckiego, również pojawiają się dwa różne przepisy na sztufadę.

Sztufada

 Sztufada Zobacz przepis

Sztufada / Aby zobaczyć przepis, kliknij

Mędrzyki

Ostatnim z tajemniczych dań polskiej kuchni, o których nieco zapomniano, są mędrzyki. Nazwa pojawia się w książkach już w XIX wieku, a w internecie da się odnaleźć przepisy z początku XX wieku. To placuszki z twarogu, które są podstawą kuchni we wschodniej części Polski. Podaje się je na słodko, najczęściej z bitą śmietaną albo syropem owocowym.

Autorką przepisu z 1904 roku jest polska publicystka i pedagog - Marta Norkowska:

Przepis z książki M. Norkowskiej pt. „Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska zawierająca 1032 przepisy gospodarskie z uwzględnieniem kuchni jarskiej” | Fot. polona.pl/domena publiczna

Mędrzyki

 Mędrzyki Zobacz przepis

Mędrzyki / Aby zobaczyć przepis, kliknij

Źródło: Smaker.pl, www.gov.pl, kuchnialidla.pl, smakizpolski.com.pl, poezja-smaku.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Prosta dieta rozgrzewająca organizm. Stosuj przy problemach z tarczycą, metabolizmem i krążeniem »

Sadzimy czosnek, ale nie każdy się do tego nadaje. Rozwiąż zagadkę i znajdź podmienioną główkę »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
20
Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 673

30 min
10

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0