Ewa_Gotuje

7 zaskakujących właściwości kokosa!

Kokos skrywa w swojej skorupce biały, słodki miąższ oraz wodę, które są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Dzięki nim ma właściwości, które potrafią zaskakiwać!

Czym zaskoczy nas kokos?   Fot. 123RF.COM/PICSEL


1. Kokos ma silne właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe. Można go spożywać przy problemach trawiennych, takich jak nudności i biegunka. Dodatkowo olej kokosowy zapobiega rozwojowi bakterii coli.

2. Woda kokosowa, oprócz pysznego smaku, ma również niezwykłe zastosowanie. Jej struktura jest niemal identyczna jak osocze ludzkiej krwi, przez co była używana podczas drugiej wojny światowej jako kroplówka do uzupełnienia płynów ustrojowych przy mocnym krwawieniu. Okazało się również, że sterylne włókna kokosowe lepiej się sprawdzają niż tradycyjne wówczas nici chirurgiczne.

3. Kopra, czyli wysuszony miąższ kokosa, zawiera około 70 proc. tłuszczu, zwanego masłem kokosowym. Masło kokosowe jest zdrowym i pysznym tłuszczem nasyconym, wykorzystywanym jako zamiennik masła kakaowego przy produkcji czekolady.

4. Olejek kokosowy wspomaga gojenie się ran, zapobiega powstawaniu plam i przebarwień na skórze oraz spowalnia starzenie i opóźnia powstawanie zmarszczek.

5. Olej kokosowy jest wspaniałym remedium na poprawienie kondycji włosów i skóry na głowie. Powoduje większe ukrwienie tkanek oraz pomaga w zwalczaniu łupieżu. Można go stosować w postaci maseczki na całej długości włosów oraz skórę głowy tuż przed umyciem. Sprawdza się także jako maska na końcówki.

6. Woda kokosowa jest idealnym napojem dla sportowców - zawiera mniej cukrów od typowych napojów słodzonych, a zawiera bardzo dużo elektrolitów - przede wszystkim potasu.

7. Woda kokosowa pozostaje całkowicie sterylna dopóki jest w kokosie - palma czerpie wodę z podłoża poprzez korzenie, więc jest ona kilkakrotnie przefiltrowana i wzbogacona w witaminy z grupy B oraz w potas, magnez i fosfor. Dzięki temu po wodę kokosową często sięgają kobiety w ciąży i karmiące piersią. Dzięki napojowi można poprawić krążenie krwi, trawienie oraz nawodnienie organizmu.

dodaj przepisZnasz przepisy na zdrowe i pyszne dania, a nie masz konta na Smakerze? Dołącz do naszej społeczności i dziel się kulinarnymi inspiracjami z innymi!


Kokos jest rajskim owocem i trzeba przyznać, że ma wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na organizm. Dodatkowo znajduje wiele zastosowań w kuchni - wiórki można dodawać do ciast, ciastek, budyniów i innych deserów. Woda kokosowa jest świetna na pragnienie, a tłuszcz kokosowy można używać jako smarowidło do kanapek. Olej z kokosa może również służyć do smażenia, ponieważ się nie przypala i podczas obróbki termicznej nie traci swoich właściwości!


Ananas zamiast aspiryny? Kliknij!

ananas

Zobacz też: Kokosowy poradnik | 7 zaskakujących właściwości grejpfruta

Katarzyna Rybczyńska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 93

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 867

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1