Jakie właściwości mają ananasy? / fot. 123rf.com
Ananas pod mikroskopem
100 gramów ananasa to zaledwie 50 kcal, a równocześnie prawie 60 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Wśród ważnych witamin, które zawiera ten słodki owoc, są także witaminy z grupy B, które pełnią istotną rolę w przemianie materii i walce ze stresem.
Wyciąg z ananasa ma właściwości przeciwzapalne, a to dzięki substancji o nazwie bromelina (bromelaina). Jest to tak naprawdę kilka różnych enzymów, które ułatwiają nam trawienie białek. Badania wykazały, że działanie przeciwzapalne bromeliny jest porównywalne z działaniem leków przeciwbólowych i przeciwzapalnych dostępnych bez recepty w aptece. Stosuje się ją przede wszystkim w leczeniu obrzęków, urazów, ran po zabiegach chirurgicznych, ale też przy zapaleniach zatok i problemach z żołądkiem.
Ananas to także sposób na smakowite odchudzanie. Pobudza przemianę materii i pomaga pozbywać się zbędnych produktów metabolizmu. Bromelina rozkłada tysiąc razy więcej białek niż sama waży. Koktajl witamin i minerałów oraz duża zawartość wody w ananasie sprawiają, że po jego zjedzeniu szybciej czujemy się nasyceni, co jest kluczowe w wielu dietach odchudzających.
Według badań londyńskich naukowców bromelina pobudza działanie układu odpornościowego, co może oznaczać, że pozwala zwalczać infekcje, także u osób, których odporność jest obniżona. Ciągle prowadzone są badania, które mają potwierdzić i wytłumaczyć działanie ananasów.
Trzeba pamiętać, że ananasy z puszki tracą większość swoich cudownych właściwości.
Jedzenie dużych ilości surowego ananasa nie jest wskazane osobom cierpiącym na choroby wątroby, nerek i dwunastnicy, a także kobietom w ciąży.
Jak go jeść?
Podczas zakupów warto zwrócić uwagę, czy skórka ananasa jest brązowa oraz na to, czy liście da się oderwać bez trudności. Jeśli tak - owoc jest dojrzały.
Jak przygotować ananasa do zjedzenia?
Krok 1. Odkrój górę z liśćmi i spód owocu.
Krok 2. Postaw ananasa pionowo i odcinaj od niego paski skórki. Musisz kroić dość grubo, aby w miąższu pozostało jak najmniej "oczek".
Krok 3. Wytnij ewentualne "oczka" obieraczką do ziemniaków lub małym nożykiem.
Krok 4. Pokrój ananasa w plastry.
Krok 5. Bierz po kilka plastów i wycinaj z nich twardy środek.
Książka kucharska: Ananas na 20 sposobów. Kliknij!
Uwaga! Ananas nie nadaje się do łączenia z galaretkami i deserami bazującymi na żelatynie. Deser, który powinien zastygnąć, po dodaniu świeżego ananasa pozostanie ciekły. Problem nie pojawi się tylko wtedy, kiedy ananas będzie podgotowany lub upieczony, albo kiedy zastosujemy ananasa z puszki.
Ananas świetnie sprawdza się w deserach, ale także jako dodatek do sałatek, pizzy i mięsa.
Tajemnice awokado. Kliknij!
Polecamy ananasa wszystkim osobom dbającym o zdrowie i linię!
Tekst: Anna Wiśniewska/Smaker.pl
Puszyste placki z ananasem
Dieta bezglutenowa: Racuszki z ananasem
Odchudza i chroni przed rakiem