Chyba wszyscy znamy groszek z marchewką - jako dodatek do drugiego dania. A gdyby tak na bazie tych dwóch warzyw zrobić pierwsze danie? Czemu nie!
I właśnie od bardzo smacznej i pożywnej zupy z kurczaka, marchewki i zielonego groszku rozpocznie się kolejny odcinek „Ewa gotuje”.
A ponieważ przed tygodniem Ewa zakisiła liście kapusty,to na danie drugie będą gołąbki z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami, zawinięte właśnie w kiszone liście, a podane z sosem na bazie grzybów mrożonych.
Zanim powstanie deser autorka programu zrobi domową przyprawę do piernika, złożoną z goździków, kardamonu, anyżku gwiaździstego, ziela angielskiego, kolendry, pieprzu i cynamonu. Taka mieszanka przyda się do doprawienia pierniczków. Receptura będzie bardzo prosta, bo ciasto nie wymaga leżakowania.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 559. odcinek
Opracowała: Redakcja Smaker.pl