Choć bardzo zdrowa, w kuchni niesłusznie pomijana. Co można zrobić z mąki orkiszowej?

Coraz więcej osób stara się unikać dań z mąki pszennej, tłumacząc swój wybór wysoką kalorycznością lub nietolerancjami. Jeżeli jednak nie zmagasz się z celiakią, czy alergiami, nie musisz wykluczać mącznych potraw ze swojego jadłospisu. Możesz natomiast postawić na bardziej wartościową opcję, czyli mąkę orkiszową. Sprawdź, jakie ma właściwości, do czego jej użyć, oraz czym różni się od zwykłej mąki.

Mąka orkiszowa, dlaczego warto włączyć ją do diety? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Mąka orkiszowa wytwarzana jest ze specjalnego gatunku pszenicy, zwanego szpelcem lub orkiszem. Chociaż na popularności zyskał stosunkowo niedawno, orkisz znany był ludzkości już w czasach starożytnych. Wyróżnia go specjalna budowa kłosa, dzięki któremu ziarna są bardziej odporne na warunki atmosferyczne, oraz czynniki zewnętrzne, insekty, zanieczyszczenia, czy promieniowanie słoneczne. Jaki smak ma maka orkiszowa? Mąka orkiszowa wyróżnia się lekko słodkim, orzechowym posmakiem. W poniższym artykule podpowiemy ci, jakie właściwości ma mąka orkiszowa, oraz do czego można stosować mąkę orkiszową.

Sprawdź także: Pomaga w odchudzaniu, sprząta w jelitach, najlepsza dla cukrzyków. Co zrobić z kaszy bulgur, jak ją gotować?

Czym różni się mąka orkiszowa od zwykłej?

Przede wszystkim ziarna orkiszu są większe oraz mają twardsze łuski niż zwykła pszenica. Mąka orkiszowa ma także więcej wartości odżywczych niż mąka pszenna. Znajdziemy w niej więcej błonnika pokarmowego oraz roślinnego białka. Dzięki temu po zjedzeniu pieczywa lub dań na bazie mąki orkiszowej dłużej będziemy odczuwać sytość, wpłyną również korzystniej na pracę jelit. Szczególnie wartościowa dla organizmu będzie mąka orkiszowa pełnoziarnista, w której znajdziemy takie składniki mineralne, jak: selen, cynk i miedź – które są istotne dla prawidłowej pracy układu nerwowego oraz odpornościowego.

Jakie właściwości ma mąka orkiszowa?

Mąkę orkiszową warto jest ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, który wpływa układ pokarmowy, wspiera prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom oraz pomaga pozbyć się gazów, wpływa również na zdrowie jelit. Posiłki bogate w błonnik sprawiają, że dłużej czujemy się syci, a także przyspieszają przemianę materii, oba te czynniki wspierają proces odchudzania. Dodatkowo dieta, w której nie brakuje błonnika, pomaga zadbać o prawidłowe wyniki badań, ponieważ między innymi obniża zbyt wysoki poziom cukru i cholesterolu we krwi. 

W mące orkiszowej znajdziemy w niej także witaminy z grupy B, które wspierają między innymi układ hormonalny i nerwowy, witaminę E, znaną jako witamina młodości, ponieważ działa przeciwstarzeniowo, wpływa korzystnie na kondycję skóry, włosów i paznokci. Obecne są tu także: magnez, niezbędny między innymi do prawidłowej prac serca i układu nerwowego, żelazo, które wspiera układ sercowo-naczyniowy oraz odporność organizmu, a także wapń, odpowiadający za mocne kości i zęby. 

Kto powinien jeść mąkę orkiszową?

Zastanawiasz się, kto powinien sięgnąć po mąkę orkiszową? Świetnie sprawdzi się dla osób, które chcą zadbać o układ krążenia, pomaga regulować ciśnienie krwi, a także ma właściwości przeciwmiażdżycowe. Duża zawartość błonnika sprawdzi się także u osób, które często skarżą się na zaparcia. Jeżeli interesujesz się tematyką zdrowego odżywiania, z pewnością słyszałeś o tym, że dla osób na diecie odchudzającej, najlepszym wyborem będą produkty z mąki pełnoziarnistej, dlatego w tym przypadku również warto postawić na zamianę zwykłej pszenicy na orkisz.

Ze względu na wyższą zawartość składników odżywczych, takie pieczywo będzie polecane także najmłodszym, których rozwijające się organizmu potrzebują jak najbardziej wartościowego pokarmu. Będzie również dobrym wyborem dla uczniów oraz osób pracujących umysłowo, ponieważ dobrze wpływa na pracę mózgu, wspiera pamięć i koncentrację. 

Do czego można stosować mąkę orkiszową?

Co można zrobić z mąki orkiszowej? Tak naprawdę sprawdzi się w większości klasycznych wypieków oraz w pieczywie, do którego standardowo użylibyśmy mąki pszennej. Nadaje się do przygotowania chleba, bułek, makaronów, tart, ciast, ciasteczek, naleśników, czy placków. Jeżeli zależy ci na tym, aby uzyskać puszysty chleb lub delikatne ciasto, zdecyduj się na mąkę orkiszową jasną. Jeżeli natomiast chcesz, aby twój chleb lub ciastka zawierały jak najwięcej wartości odżywczych, zdecyduj się na mąkę orkiszową pełnoziarnistą. 

Sprawdź, jakie wypieki i dania  z mąki orkiszowej przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Ciasto z mąki orkiszowej

 Ciasto z mąki orkiszowej Zobacz przepis

Ciasto z mąki orkiszowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ciasto na pizze z mąki orkiszowej

 Ciasto na pizze z mąki orkiszowej Zobacz przepis

Ciasto na pizze z mąki orkiszowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Leśny Mech z mąki orkiszowej

 Leśny Mech z mąki orkiszowej Zobacz przepis

Leśny Mech z mąki orkiszowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pancakes orkiszowe

 Pancakes orkiszowe Zobacz przepis

Pancakes orkiszowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Orkiszowe naleśniki

 Orkiszowe naleśniki Zobacz przepis

Orkiszowe naleśniki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Bułki orkiszowe

 Bułki orkiszowe Zobacz przepis

Bułki orkiszowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Gofry orkiszowe

 Gofry orkiszowe Zobacz przepis

Gofry orkiszowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Podpłomyki orkiszowe

 Podpłomyki orkiszowe Zobacz przepis

Podpłomyki orkiszowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Ciasto na mące orkiszowej

 Ciasto na mące orkiszowej Zobacz przepis

Ciasto na mące orkiszowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Chleb orkiszowy na zakwasie

 Chleb orkiszowy na zakwasie Zobacz przepis

Chleb orkiszowy na zakwasie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: organic24.pl, diogra.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Sprawdź także:

Zobacz także:

Ciągła ochota na kawę to sygnał od organizmu. Przyczyną mogą być niedobory »

Na myszy, karaluchy i rysy na parkiecie. Nietypowe zastosowanie masła orzechowego w domu »

Indyjski napój mocy. Herbata jogina zadziała lepiej niż kawa »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Biszkopt prostokątny z 8 jaj

Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...

Odsłon: 4774

60 min
11
30 min
5
Dania główne Naleśniki z mięsem mielonym

Naleśniki z mięsem mielonym, papryką i pomidorem" to kuszące danie, które łąc...

Odsłon: 7359

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1