Spis treści:
- Z czego jest kasza bulgur?
- Kasza bulgur – wartości odżywcze i właściwości
- Dlaczego warto jeść kaszę bulgur?
- Jak gotować kaszę bulgur?
- Co zrobić z kaszą bulgur?
Dietetycy zalecają, aby podczas tworzenia codziennych posiłków, zadbać o to, aby były odpowiednio zbilansowane. To znaczy zawierały źródło białka, zdrowych tłuszczów, a także pełnowartościowych węglowodanów, tu świetnie sprawdzają się kasze. Należy do nich między innymi kasza bulgur, która nie tylko na długo cię nasyci, ale i będzie dobrym wyborem dla twoich jelit. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak gotować kaszę bulgur, oraz w jakich przepisach możesz ją przemycić.
Sprawdź także: Włącz do diety, jeśli się odchudzasz. Oto 10 niezawodnych spalaczy tłuszczu
Z czego jest kasza bulgur?
Kasza bulgur jest drobna, ma żółtawy kolor oraz delikatny, lekko orzechowy smak, wytwarzana jest z wysokiej jakości pszenicy durum. Przybyła do nas z krajów Bliskiego Wschodu, gdzie używana jest już od ponad czterech tysięcy lat. Proces produkcji kaszy bulgur polega na suszeniu ziaren pszenicy, po czym są one zgniatane. Można wyróżnić trzy rodzaje kaszy bulgur: gruboziarnistą, średnioziarnistą i drobnoziarnistą.
Kasza bulgur – wartości odżywcze i właściwości
Ta odmiana kaszy kryje w sobie wiele cennych wartości odżywczych, między innymi witaminy z grupy B oraz substancje mineralne, taki jak: potas, magnez, sód, żelazo, cynk, chrom, fosfor, czy selen. Produkt ten jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, wspiera pracę układu pokarmowego, zapewnia prawidłowe trawienie, pomaga oczyszczać jelita, a także przyczynia się do utrzymania odpowiedniego poziomu cukru i cholesterolu we krwi.
Spożywanie kaszy bulgur jest korzystne dla układu sercowo-naczyniowego, obecność potasu pomaga regulować ciśnienie krwi, natomiast magnez korzystnie działa na naczynia krwionośne oraz pomaga zapobiegać zatorom, a także wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego. Co więcej, kompozycja witamin i minerałów obecna w kaszy ma korzystny wpływ na zapamiętywanie, pracę mózgu, a także wspiera prawidłowy sen. Dodatkowo kasza ta pomoże zadbać o urodę, w tym kondycję włosów, skóry i paznokci.
Dlaczego warto jeść kaszę bulgur?
Spożywanie kaszy bulgur będzie dobrym pomysłem dla osób, które borykają się z cukrzycą lub insulinoopornością, ponieważ mają niski indeks glikemiczny. Ponadto obecny w nim błonnik pomaga stabilizować poziom cukru. Produkt ten będzie także korzystny dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, nie tylko pobudza przemianę materii, ale i dzięki sporej zawartości błonnika sprawia, że długo będziesz czuć się syty. Kaszy bulgur przypisuje się także właściwości wspierające spalanie tłuszczu. Ten rodzaj kaszy pomaga także obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi, a także może pomóc w profilaktyce miażdżycowej. Kasza bulgur zawiera także kwas foliowy, dlatego będzie odpowiednia dla kobiet w ciąży, ponieważ ma on pozytywny wpływa na rozwijający się płód.
Warto pamiętać jednak, że kasza bulgur, chociaż bardzo zdrowa, nie dla wszystkich będzie odpowiednia. Przeciwwskazaniem może być między innymi nadkwasota oraz choroba wrzodowa.
Jak gotować kaszę bulgur?
Oczywiście najlepszym rozwiązaniem będzie podążanie za instrukcją zawartą na opakowaniu kaszy. Pamiętaj jednak, aby unikać gotowania jej w plastikowych woreczkach. Porcję kaszy bulgur, czyli około pół szklanki, dokładnie wypłucz, najlepiej dwa lub trzy razy, i wsyp do garnka. Wlej szklankę wody, dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem do momentu, aż się zagotuje. Zmniejsz ogień i odczekaj kwadrans, na koniec odcedź kaszę.
Co zrobić z kaszą bulgur?
Kasza bulgur sprawdzi się w wielu daniach, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Będzie świetną bazą do wielu sałatek, do ugotowanej i wystudzonej kaszy bulgur możesz dodać: pokrojoną w kostkę paprykę i ogórka zielonego, ser feta, pestki granatu oraz posiekane orzechy włoskie. Dressing przygotuj natomiast z soku z cytryny, oliwy z oliwek, sól i pieprzu. Świetnie pasować będzie również do potrawek z kurczaka, a także potraw inspirowanych kuchnią indyjską, na przykład warzyw z ciecierzycą lub soczewicę w sosie na bazie mleczka kokosowego i curry. Możesz także nafaszerować kaszą bulgur swoje ulubione warzywa, na przykład paprykę lub cukinię, a także użyć ją do zapiekanki z mięsem i pomidorami.
Możesz podać ją także na śniadanie, wystarczy do ugotowanej kaszy (na mleku lub wodzie) dodać ulubione owoce, orzechy oraz źródło białka, np. ulubiony jogurt, serek wiejski, serek grani, czy kefir. Świetnie smakować będzie na przykład w połączeniu z bananem, masłem orzechowym oraz kostką gorzkiej czekolady. Możesz także przygotować kaszę bulgur w stylu szarlotki, dodając do niej uprażone jabłka z cynamonem, a także odrobiną rodzynek i migdałów. Latem warto dorzucić do niej świeże owoce, na przykład truskawki, maliny, czy jagody.
Sprawdź, jakie przepisy na kaszę bulgur przygotowali nasi użytkownicy:
1. Papryka ramiro faszerowana kaszą bulgur
Zobacz przepisPapryka ramiro faszerowana kaszą bulgur / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Tureckie kofty z soczewicy i kaszy bulgur
Zobacz przepisTureckie kofty z soczewicy i kaszy bulgur / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kasza bulgur z warzywami
Zobacz przepisKasza bulgur z warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Potrawka warzywna z kaszą bulgur
Zobacz przepisPotrawka warzywna z kaszą bulgur / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kotlety z kaszy bulgur
Zobacz przepisKotlety z kaszy bulgur / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kasza bulgur z kurczakiem
Zobacz przepisKasza bulgur z kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Pomidory faszerowane kaszą bulgur i dodatkami
Zobacz przepisPomidory faszerowane kaszą bulgur i dodatkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Papryka faszerowana kaszą bulgur
Zobacz przepisPapryka faszerowana kaszą bulgur / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Brokułowy pilaw z kaszy bulgur
Zobacz przepisBrokułowy pilaw z kaszy bulgur / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Imbirowe risotto z kaszy bulgur
Zobacz przepisImbirowe risotto z kaszy bulgur / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: www.medonet.pl, bonavita.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »
Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »
Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »