Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smakowitą potrawkę wschodnią z kaszy bulgur w wersji wegetariańskiej z dodatkiem koziego sera oraz brokułów. Danie jest proste w przygotowaniu, ale także bardzo pożywnie i sycące. Smacznie polecam :)
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 128
Polecam.
Odsłon: 1606
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1736
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 128
Polecam.
Odsłon: 1606
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1736
Składniki
Masło oraz oliwę z oliwek rozpuszczamy na patelni i szklimy na nich cebulę pokrojoną w kostkę. W tym samym czasie w osolonej i lekko posłodzonej wodzie gotujemy do miękkości brokuł podzielony na różyczki.
Następnie na patelnię, na której znajduje się zeszklona cebulka, wsypujemy suchą kaszę bulgur i smażymy wszystko do momentu, aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty przez kaszę.
Bulgur podlewamy częścią bulionu i smażymy do momentu, aż całkowicie go wchłonie. Bulion wlewamy partiami i za każdym razem czekamy, aby został on odpowiednio wchłonięty (jak w przypadku risotto). W między czasie dodajemy kardamon oraz kurkumę.
Ugotowany brokuł rozgniatamy delikatnie widelcem, dodajemy do ugotowanej już kaszy i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy starty ser kozi, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz przykrywamy na około 3 minuty dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Gotowy pilaw brokułowy świetnie komponuje się także z drobno pokrojonym świeżym rozmarynem. * Dodatek sera koziego i rozgniecionego brokuła nadaje daniu kleistą i zwięzłą konsystencję.
Życzę smacznego! :)