Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wczoraj kupiłam pyszny Bulgur, importowany z Libanu. Czekałam na jego dostawę z utęsknieniem. Z mojego uradowania narodziła się propozycja na aromatyczne, smaczne risotto z delikatnej kaszy bulgur z intensywną nutą imbirową oraz z dodatkiem żółtej papryki ;)
Pasztet z pieczonego kalafiora z ciecierzycą
Odsłon: 56
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 92
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 120
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 97
Pasztet z pieczonego kalafiora z ciecierzycą
Odsłon: 56
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 92
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 120
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 97
Składniki
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szlimy ją na oliwie z oliwek.
Do cebulki dodajemy suchą kaszę Bulgur i smażymy do momentu, aż ta wchłonie całą oliwę. Kaszę zalewamy kieliszkiem wina i mieszamy do momentu odparowania alkoholu. Następnie do kaszy dolewamy partiami porcje bulionu, tak aby za każdym razem bulgur odpowiednio go wchłonął. W międzyczasie do kaszy dodajemy mielony imbir.
W tym samym czasie, kroimy paprykę w drobną kostkę i podsmażamy ją delikatnie na drugiej patelni. Gdy kasza nabierze odpowiedniej miękkości i wchłonie cały bulion, dodajemy do niej podsmażone kawałki papryki, doprawiamy solą ziołową oraz świeżo zmielonym pieprzem. * Paprykę podsmażam osobno, gdyż lubię jak zachowuje sprężystość i soczystość, a nie rozgotowuje się w risotto.
Na sam koniec, risotto ściągamy z ognia, dodajemy do niego 2 łyżki startego sera, dokładnie mieszamy i przykrywamy na około 3 minuty dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Życzę smacznego! :)