Co zrobić ze świątecznymi resztkami?

Gdy miną święta większość z nas staje przed podobnym dylematem – co zrobić z resztkami , które zostały po bożonarodzeniowym biesiadowaniu? Wyrzucenie ich nie powinno wchodzić w grę, dlatego też prezentujemy kilka pomysłów w jaki sposób możemy je wykorzystać.

Fot. 123RF/Picsel

Boże Narodzenie upływa nam pod znakiem wspólnych posiłków - bogatej wieczerzy wigilijnej oraz wystawnego świątecznego obiadu. W tym czasie szczególnie dbamy o to, aby na naszym stole niczego nie zabrakło. Niestety, bardzo często wiąże się to z tym, że po świętach zostajemy z bardzo dużą ilością resztek, których nie jesteśmy w stanie zjeść. Po pewnym czasie zaczyna brakować chętnych na świąteczne szynki, a i karp jedzony przez trzeci dzień z rzędu nie smakuje równie dobrze. Ile różnego rodzaju potrawy wytrzymają w naszej lodówce i co zrobić, aby uniknąć ich wyrzucenia?

Najbardziej oczywistym sposobem wydaje się wykorzystanie resztek w innych daniach. W tym wypadku świetnie sprawdzają się zapiekanki i tarty, których farsze możemy dowolnie modyfikować zgodnie z naszymi potrzebami. Będą one doskonałą i prostą w przygotowaniu alternatywą dla bożonarodzeniowych potraw.

 

Czasami jednak zdarza się tak, że niektórych produktów nie możemy natychmiast przetworzyć wykorzystując kreatywne, kulinarne triki. Wówczas z pomocą przychodzi nam zamrażalnik, ale co i jak długo możemy w nim trzymać?


Ryby - to właśnie je powinniśmy zjadać jako pierwsze. Niestety, upieczone ryby źle znoszą zamrażanie i konserwowanie ich w ten sposób jest niemożliwe. Smażone ryby w dobrym stanie przetrwają ok. 4 dni. Najdłużej możemy przechowywać ryby w galarecie oraz te marynowane - powinny wytrzymać około tygodnia.
Mięso - niezjedzone pieczenie i szynki możemy trzymać w lodówce około 4-5 dni. Na szczęście znacznie dłużej, bo nawet pół roku, wytrzymają one w zamrażalniku. Jeśli przed zamrożeniem podzielimy je na mniejsze porcje nie powinniśmy mieć problemy z ich późniejszych wykorzystaniem.
Zupy - barszcze oraz czyste buliony możemy przechowywać w zamrażalce około 2 miesięcy. Je również najlepiej jest podzielić na pojedyncze porcje i zamrozić w woreczkach. Jeśli zupa zawiera ziemniaki nie nadaje się do mrożenia. Przetrwa około tygodnia w lodówce jeśli zagotowaną przelejemy do wyparzonych słoików.
Pieczywo - jeśli pieczywo się zeschło najlepiej zrobić z niego bułkę tartą. Jeszcze miękkie chleby i bułki najlepiej jest zamrozić, wcześniej szczelnie owijając je folią. Rozmrażamy je w piekarniku lub temperaturze pokojowej.
Wino - możemy je przelać do pojemników na kostki lodu. Zamrożone będą stanowić świetną bazę do drinków, koktajli. W podobny sposób możemy przechowywać tłuszcz pozostały z pieczenia mięs, który będzie stanowił doskonałą podstawę do różnego rodzaju sosów.
Ciasta - zamrożone ciasta wytrzymają około 3 miesięcy. Możemy mrozić wszystkie rodzaje wypieków, także serniki oraz ciasta z kremem. Niezjedzone ciasteczka i pierniczki możemy przechowywać w szczelnych pojemnikach około 2 miesięcy.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 130

30 min
3
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 57

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1