Cytrusy mogą powodować poparzenia

Wakacje rozpoczęły się na dobre, a wraz z nimi czas na plenerowe gotowanie i imprezy. Pamiętajcie jednak, aby nawet w tak relaksujących warunkach dbać o bezpieczeństwo. Okazuje się bowiem, iż zagrożenie mogą stanowić nawet bardzo niepozorne produkty.

Fot. 123RF/Picsel

W słoneczne dni wielu z nas urządza przyjęcia, które łączymy z gotowaniem i piciem drinków na świeżym powietrzu. Mogłoby się wydawać, iż niewiele jest w stanie zakłócić tak przyjemne chwile, spędzane w gronie najbliższych. Tymczasem okazuje się, że wielu zmartwień mogą nam przysporzyć produkty powszechnie wykorzystywane do przygotowywania koktajli, sałatek oraz wielu marynat do mięs.

Niemal co roku media społecznościowe obiegają zdjęcia osób, które doznały dotkliwych poparzeń za sprawą cytrusów. Zjawisko to zyskało nazwę „lime burn" (limonkowe poparzenie) i może przytrafić się każdemu, kto wystawi na działanie promieni słonecznych skórę mającą wcześniej kontakt np. z sokiem cytryny, grejpfruta lub limonki.

Wystarczy, że przed opalaniem rozlejemy drinka lub wyciśniemy w rękach kilka cytrusów, a na naszej skórze pojawią się bolesne podrażnienia, których ślady mogą być widoczne przez wiele lat. Pierwszym sygnałem ostrzegawczym, występującym do kilkudziesięciu godzin po opalaniu, jest pieczenie, swędzenie oraz uczucie dyskomfortu. Następnie na ciele pojawiają się ciemne plamy i pęcherze, a finalnie także szpecące blizny.

Przyczyną podrażnień są substancje zawarte w soku z cytrusów, które pod wpływem promieni słonecznych wchodzą w reakcję z naskórkiem. Poparzenia fotochemiczne najczęściej powodują limonki, jednak dla własnego komfortu warto zachować szczególną ostrożność w przypadku wszystkich cytrusów. Jeśli zauważycie na skórze podejrzane zmiany, warto możliwie jak najszybciej skontaktować się z lekarzem, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia nieprzyjemnych konsekwencji.

Chcąc uniknąć poparzeń, zachowajmy szczególną ostrożność w czasie przygotowywania drinków i potraw z cytrusami. Po przypadkowym oblaniu się koktajlem należy bezwzględnie przerwać opalanie i dokładnie oczyścić skórę. Nie zapominajmy również o częstym myciu rąk oraz wszystkich powierzchni, które miały styczność z kwaśnym sokiem, gdyż tylko w ten sposób możemy zabezpieczyć się przed nieprzyjemnościami.

Zobacz też: 10 pomysłów na przetwory z ogórków. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 71

30 min
3
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 30

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

0
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3