Ewa_Gotuje

Czy dynię można jeść na surowo? Niektóre gatunki mogą wywołać rewolucje żołądkowe

Zastanawiasz się, czy dynię można jeść na surowo? Choć najpopularniejszą potrawą jest zupa krem lub frytki z tego warzywa, to dynię można wykorzystać na znacznie więcej sposobów. Dowiedz się, czy lepiej jeść surową czy ugotowaną i dlaczego w ogóle warto po nią sięgać.

Czy dynię można jeść na surowo? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dynia to królowa wśród jesiennych warzyw. Polacy chętnie kupują ją w sezonie, przyrządzając rozgrzewającą zupę lub przetwory na zimę. Mało kto wie jednak, czy dynię można jeść na surowo. Odkryj, jak najlepiej przygotowywać warzywo, aby miało jak najwięcej wartości odżywczych.

Sprawdź także: Najlepsze ciasta z dynią. 10 deserów, które musisz przetestować jesienią

Czy dynię można jeść na surowo?

Najczęściej dynię obiera się, a następnie kroi i piecze lub gotuje. Tymczasem mało kto zadaje pytanie, czy dynię można jeść na surowo? Okazuje się, że jak najbardziej, pod warunkiem kupienia odpowiedniego gatunku. W takim wydaniu sprawdzi się miąższ z dyni piżmowej, pienna lunga i muscat de Provence, których wnętrze nie jest zbyt twarde. 

A czy skórka dyni jest jadalna? Można ją jeść w przypadku młodych warzyw, ponieważ jest jeszcze cienka i łatwa do pogryzienia. Warto ją pozostawić, tym bardziej że właśnie pod zewnętrzną warstwą kryje się najwięcej składników odżywczych. Jeśli kupisz dynię hokkaido, piżmową, kabocha, delicata lub mandaryn, możesz śmiało spożyć ich skórkę.

Jak jeść dynię na surowo? Wystarczy, że ją pokroisz i dodasz do sałatek lub zblendujesz jako składnik zdrowych koktajli. Z surowej dyni warto też wycisnąć sok lub zetrzeć ją na tarce i użyć do surówki.

Zdrowy koktajl z surowej dyni

 Zdrowy koktajl z surowej dyni Zobacz przepis

Koktajl z surowej dyni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Surówka z dyni

 Surówka z dyni Zobacz przepis

Surówka z dyni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Risotto z dyni

 Risotto z dyni Zobacz przepis

Dyniowe risotto / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dynia surowa a ugotowana (pieczona) - wartości odżywcze

Dynie można jeść na surowo, ale czy ma więcej wartości odżywczych niż ta po obróbce termicznej? Warto wiedzieć, że dynia ugotowana (ok. 20 kcal w 100 g) jest mniej kaloryczna niż ta surowa (ok. 26 kcal w 100 g) i pieczona (ok. 35-50 kcal w 100 g). Z kolei surowa ma niższy indeks glikemiczny niż te po obróbce - cukrzykom odradza się wręcz ich jedzenie (IG = 85). 

Dynia surowa a ugotowana - która ma więcej wartości odżywczych? Okazuje się, że ta surowa ma nieco więcej białka, tłuszczu, ale przede wszystkim - witamin i minerałów. Z kolei ugotowana ma mniej kalorii i cukrów prostych oraz więcej błonnika pokarmowego. Jednak podczas procesu gotowania wypłukują się z niej nieco składniki mineralne. 

Jest to jednak na tyle mała różnica, że obróbka termiczna dyni nie wpływa na prozdrowotne działanie na organizm. Warto więc sięgać po warzywo w różnych postaciach. 

Dlaczego warto jeść dynię?

Lubisz wiedzieć, co jesz? Odkryj zatem, dlaczego warto jeść dynię. Warzywo to skarbnica pierwiastków - dostarcza żelaza, potasu, fosforu i wapnia. Ze względu na obecność żelaza - działa krwiotwórczo, a z powodu bogactwa składników mineralnych - jest polecana osobom, które na co dzień wykonują duży wysiłek fizyczny (pozwala uzupełnić niedobory). 

Dlaczego jeszcze warto jeść dynię? Znajduje się w niej także dużo prowitaminy A (beta-karotenu), który wpływa na pomarańczowy, intensywny kolor warzywa. Wpływa korzystnie na wygląd (wygładzając zmarszczki, przedłużając opaleniznę, wzmacniając włosy i paznokcie), zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów i zwiększa przyswajanie witaminy A przez organizm (a w konsekwencji - pomaga przy przemęczonych oczach i zapobiega „kurzej ślepocie"). 

Warto wspomnieć również, że dynia zawiera bardzo dużo witamin z grupy B, PP i C, które uszczelniają naczynia wieńcowe i są wykorzystywane w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Regularne spożywanie warzywa pomaga w odchudzaniu, przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu organizm powoli pozbywa się nagromadzonych kilogramów.

Źródło: Smaker.pl, fit.poradnikzdrowie.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Kusi smakiem na ciepło i zimno. Kartoflak, czyli śląska babka ziemniaczana »

Majeranek na jesienne bolączki. Stosuj, gdy dokuczają katar i kaszel »

Jak ukorzenić ananasa? Uprawa ananasa w doniczce krok po kroku »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Karkówka z grilla

Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.

Odsłon: 95

30 min
5
60 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0