Spis treści:
Krem z dyni to zupa, która przyjemnie syci i rozgrzewa w chłodne dni. Jest pyszna i - co najważniejsze - prosta do przygotowania. Jeśli nie masz czasu na gotowanie, to dobry pomysł na obiad. Odkryj przepis na najprostszą zupę krem z dyni i dowiedz się, czym ją doprawić, aby wyszła idealnie.
Sprawdź także: Najlepsze ciasta z dynią. 10 deserów, które musisz przetestować jesienią
Najprostsza zupa krem z dyni
Jak zrobić zupę z dyni? Przepis nie jest specjalnie wymagający, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w kuchni. Do przyrządzenia najprostszej zupy krem z dyni potrzebujesz łatwodostępnych składników, tzn. ok. pół kilograma dyni (już obranej ze skórki, włókien i pestek), dużą cebulę, dwa ząbki czosnku, kilka mniejszych ziemniaków, przyprawy, olej roślinny (do podsmażenia warzyw) i litr bulionu (warzywnego lub mięsnego).
Miąższ dyni pokrój w niewielką kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój, również w małą kostkę. Obraną cebulę poszatkuj w drobną kostkę. Do dużego garnka wlej odrobinę oleju, a na rozgrzany - wrzuć cebulę. Do lekko zezłoconej dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy składniki będą zarumienione, wsyp także dynię, ziemniaki i dopraw szczyptą soli, łyżeczką kurkumy i odrobiną startego imbiru (z ok. centymetrowego kawałka obranego korzenia).
Podsmażaj składniki przez chwilę. Następnie zalej gorącym bulionem i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut (lub do miękkości dyni i ziemniaków). Potem odstaw z ognia i odczekaj, aż zupa krem z dyni przestygnie. Gdy nie będzie już wrząca, zblenduj na gładką masę i ponownie ogrzej przed podaniem.
Czym doprawić zupę dyniową?
Jeśli wahasz się, jakie przyprawy do zupy dyniowej dodać, to nic dziwnego. Co przepis, to inna ich mieszanka. Czym doprawić zupę dyniową, żeby była pyszna i zdrowa? Co dodać do zupy krem z dyni, żeby złagodzić lub podkręcić jej smak? Do najpopularniejszych składników należą:
- chili lub pieprz cayenne - suszone płatki, przyprawa w proszku lub plasterki ostrej papryczki dodadzą daniu ostrości. Tak przygotowana zupa nie tylko rozgrzeje organizm, ale też przyspieszy metabolizm,
- curry / kurkuma - smak tej przyprawy wspaniale komponuje się z dość mdłą dynią. Będzie to idealna, oczywiście rozgrzewająca, propozycja dla wszystkich, którzy nie przepadają za pikantnymi zupami,
- imbir - korzeń o antybakteryjnych i przeciwwirusowych właściwościach nadaje kremowi ostrości, wyrazistości i korzennego aromatu. To częsty dodatek do potraw azjatyckich, więc jeśli lubicie dania tamtejszej kuchni, użyjcie startego imbiru do zupy z dyni,
- gałka muszkatołowa - to nietypowa przyprawa, która nada kremowi głębi. Lekko pieprzna i gorzkawa wydobędzie z dyni zupełnie nowe aromaty,
- bazylia - chcesz nadać zupie świeżości? Posyp ją świeżymi listkami bazylii, która podkręci nie tylko smak, ale też zapach dania,
- cynamon, jabłka, gruszki i/lub miód - zdecydowanie jest to propozycja dla miłośników słodyczy. Jeśli dotychczas jadłeś zupę dyniową tylko w wersji wytrawnej, wypróbuj dla odmiany takich dodatków. Z pewnością połączenie przyjemnie cię zaskoczy,
- papryka słodka mielona - łagodna przyprawa, która bardziej niż smaku, doda zupie jeszcze więcej przyjemnego koloru,
- mleczko kokosowe lub mleko krowie - złagodzą smak zupy z dyni, ale też wpłyną na jej konsystencję. Ta stanie się bardziej kremowa i po prostu będzie się rozpływać w ustach.
Z czym podać zupę dyniową?
Skoro wiesz już, co dodać do kremu z dyni, musisz jeszcze odkryć, z czym podać zupę dyniową. Należy pamiętać, że nie tylko składniki wrzucone do garnka mają wpływ na to, jak finalnie będzie smakować danie. Jeśli podczas gotowania nie doprawiłeś potrawy mleczkiem kokosowym lub krowim, możesz zaserwować ją z łyżką kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu greckiego. Niektórzy na wierzch kruszą ser feta, dla przełamania smaku.
Niezależnie od tego, czym doprawiłeś zupę z dyni, pyszną opcją jest wrzucenie groszku ptysiowego, płatków migdałowych lub grzanek. Co więcej, wspaniale sprawdzą się też pestki z dyni, które możesz samodzielnie wysuszyć w domu. Niektórzy do tego dania, szczególnie w słodkiej wersji, dodają podprażone, pokruszone orzechy włoskie, kawałki owoców (jabłka, gruszki) lub polewają odrobiną miodu. Zdrowe jest również skropienie zupy z dyni oliwą z oliwek lub olejem z pestek dyni.
Marzy ci się włoskie wydanie zupy dyniowej? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niej świeżej bazylii i tortellini. W azjatyckim wydaniu postaw na chili, mleczko kokosowe i imbir.
1. Zupa dyniowa Ewy Wachowicz
Zobacz przepisZupa dyniowa Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Zupa dyniowo-czosnkowa z kremem buraczkowym
Zobacz przepisZupa dyniowo-czosnkowa z kremem buraczkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Zupa dyniowa na słodko z mleczkiem kokosowym
Zobacz przepisZupa dyniowa na słodko z mleczkiem kokosowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Zupa dyniowa po tajsku z krewetkami
Zobacz przepisZupa dyniowa po tajsku z krewetkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Zupa dyniowa z tortellini
Zobacz przepisZupa dyniowa z tortellini / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Zupa dyniowa z masłem orzechowym
Zobacz przepisZupa dyniowa z masłem orzechowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Zupa dyniowo-marchewkowa z migdałami
Zobacz przepisZupa dyniowo-marchewkowa z migdałami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Zupa dyniowa na pikantnie
Zobacz przepisZupa dyniowa na pikantnie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Zupa dyniowa z fetą
Zobacz przepisZupa dyniowa z fetą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Zupa dyniowa z imbirem
Zobacz przepisZupa dyniowa z imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Zupa dyniowa z gruszką
Zobacz przepisZupa dyniowa z gruszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
14. Zupa dyniowa z gyrosem
Zobacz przepisZupa dyniowa z gyrosem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Słaba odporność to nie wszystko. Tak poznasz, że brakuje ci witaminy C »
Dodaj ten składnik do biszkoptu. Wyjdzie puszysty jak nigdy »
Trzy składniki i gotowe. To najlepsze smarowidło do chleba »