Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem z dyni piżmowej z dodatkiem masła orzechowego, lekko "podkręcony" przyprawą curry, chili i imbirem.
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 338
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15119
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3066
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 338
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15119
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3066
Składniki
Warzywa obrać, z dyni usunąć nasiona. Ziemniaki i dynię pokroić na kawałki, cebulę w kostkę, imbir zetrzeć na tarce, papryczkę chili posiekać (połowę odłożyć do dekoracji zupy).
W sporym garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić cebulę, imbir i chili, dodać przyprawę curry, smażyć kilka minut do zeszklenia cebuli. Następnie dodać dynię i ziemniaki, wlać bulion i mleko kokosowe, gotować około 15-20 minut.
Gdy ziemniaki i dynia są miękkie dodać masło orzechowe, gotować jeszcze 2-3 minuty.
Zupę zblendować, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni, ostudzić, posiekać. Zupę podawać z posiekaną kolendrą, chili i orzeszkami.