Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem z dyni piżmowej z dodatkiem masła orzechowego, lekko "podkręcony" przyprawą curry, chili i imbirem.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 804
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22857
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15268
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4966
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 804
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22857
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15268
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4966
Składniki
Warzywa obrać, z dyni usunąć nasiona. Ziemniaki i dynię pokroić na kawałki, cebulę w kostkę, imbir zetrzeć na tarce, papryczkę chili posiekać (połowę odłożyć do dekoracji zupy).
W sporym garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić cebulę, imbir i chili, dodać przyprawę curry, smażyć kilka minut do zeszklenia cebuli. Następnie dodać dynię i ziemniaki, wlać bulion i mleko kokosowe, gotować około 15-20 minut.
Gdy ziemniaki i dynia są miękkie dodać masło orzechowe, gotować jeszcze 2-3 minuty.
Zupę zblendować, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni, ostudzić, posiekać. Zupę podawać z posiekaną kolendrą, chili i orzeszkami.