Do góry

Zupy Przepis na:

zupa dyniowa z masłem orzechowym

zupa dyniowa z masłem orzechowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 196 Ocena: 1470

Dodano:

Odsłon: 322

Krem z dyni piżmowej z dodatkiem masła orzechowego, lekko "podkręcony" przyprawą curry, chili i imbirem.

Składniki

  • dynia piżmowa - 1 szt
  • ziemniaki - 2-3 szt średniej wielkości
  • cebula - 1 szt
  • masło orzechowe - 2 łyżki
  • imbir - kawałek korzenia
  • papryczka chili - 1 szt
  • mleko kokosowe - 400 ml
  • bulion warzywny - 750 ml
  • kolendra - pół pęczka
  • sok z limonki - 2-3 łyżki
  • orzeszki ziemne - garść
  • olej kokosowy - 1 łyżka
  • przyprawa curry - 1 łyżka
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
zupa dyniowa z masłem orzechowym

Przygotowanie

  1. Warzywa obrać, z dyni usunąć nasiona. Ziemniaki i dynię pokroić na kawałki, cebulę w kostkę, imbir zetrzeć na tarce, papryczkę chili posiekać (połowę odłożyć do dekoracji zupy).

  2. W sporym garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić cebulę, imbir i chili, dodać przyprawę curry, smażyć kilka minut do zeszklenia cebuli. Następnie dodać dynię i ziemniaki, wlać bulion i mleko kokosowe, gotować około 15-20 minut.

  3. Gdy ziemniaki i dynia są miękkie dodać masło orzechowe, gotować jeszcze 2-3 minuty.

  4. Zupę zblendować, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni, ostudzić, posiekać. Zupę podawać z posiekaną kolendrą, chili i orzeszkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń