Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta, rozgrzewająca, aksamitna zupa z dyni z dodatkiem pierożków tortellini. Użyjemy do niej dyni zaprawionej jesienią do słoików, ale można też dać świeżą dynię.
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 279
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5051
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4866
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44977
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 609
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 279
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5051
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4866
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44977
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 609
Składniki
Pulpę dyniową przelewamy do garnka o pojemności trzech litrów, podgrzewamy. Dolewamy do niej stopniowo wywar warzywny lub rosół w takiej ilości, aby uzyskać pożądaną konsystencję zupy. Teraz krem dyniowy podgrzewamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili i odrobiną maggi. Równocześnie gotujemy w osolonej wodzie tortellini. Gotową zupę przelewamy do talerzy, dodajemy pierożki i kilka krążków papryczki chilli dla zaostrzenia zupy.
Jeśli robimy zupę z dyni surowej to obieramy ją ze skóry, wydrążamy pestki, miąższ kroimy w kostkę ok. 2 cm, razem z cebulą rozdrabnioną na cząstki. Wszystko wrzucamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp 180 °C 35-45 min ( do miękkości ). Następnie upieczone warzywa przekładamy do garnka ( 3l ) i miksujemy.