Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 531

Dodano:

Odsłon: 2062

Sycąca i rozgrzewająca zupa z dodatkiem kukurydzy oraz serka pleśniowego idealna na jesienną porę,

Składniki

  • SKsól i pieprz do smakuŁADNIKI:
  • 600g dyni hokkaido
  • 100 g selera pokrojonego na małe kawałki
  • 1 mała cebula pokrojona w piórka
  • 1l bulionu
  • mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietany 36%
  • 100g sera z niebieską pleśnią
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowe
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa krem z dyni

Przygotowanie

  1. Dynię obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. W garnku rozgrzać oliwę dodać dynię, seler, cebulę oraz czosnek. Podsmażyć ok min od czasu do czasu mieszając. Wlać bulion i gotować 20 minut do miękkości warzyw. Dodać kukurydzę i doprowadzić do wrzenia. Do zupy dodać śmietanę i 50g sera. Zblendować na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowy krem nalać na talerz, dodać pokruszony ser. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń