Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa dyniowa z nutą pikantnych dodatków, bardzo rozgrzewająca i aromatyczna
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 513
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 282
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9750
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1143
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4492
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 513
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 282
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9750
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1143
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4492
Składniki
Dynię obrać ze skóry, pozbawić miąższu i pokroić w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Marchew, pietruszkę (oraz ziemniaki, jeśli daje się zamiast soczewicy) również obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa odłożyć na bok. W garnku roztopić masło, a gdy się rozpuści wrzucić pokrojoną cebulę oraz imbir starty na małych oczkach (lub pokrojony w malutką kosteczkę). Smażyć ok. 2 min. ciągle mieszając. Po tym czasie dodać przyprawy: chili, imbir mielony, gałkę muszkatołową i smażyć ok. 1,5 min. nadal mieszając, aby zawartość się nie przypaliła. Następnie dołożyć wcześniej przygotowane warzywa, dokładnie wymieszać i smażyć wszystko razem 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Całość zalać sokiem pomarańczowym i mlekiem oraz dopełnić wodą do takiego poziomu, aby przykryć warzywa. Jeśli używa się soczewicy, należy ją również dodać. Dorzucić goździki, ziele angielskie, liść laurowy, odrobinkę soli (należy uważać aby nie przesolić, dlatego wystarczy naprawdę odrobina) i pieprz. Gotować do miękkości- ok. 30 min.
Następnie wyłowić z zupy goździki, ziele angielskie i laur, a resztę zmiksować na gładką masę. Jeśli krem będzie za gęsty można dodać wrzątek i dokładnie wymieszać. Zupę wlać do miseczek, udekorować śmietanką 30%, prażonymi płatkami migdałów i gałązką tymianku.