Jesienią musimy korzystać z dobrodziejstw natury. Jednym z nich, które daje wiele możliwości, jest dynia. Pomarańczowa królowa... Jeżeli macie kawałek dyni, koniecznie zróbcie z niej użytek. Może przypadnie Wam do gustu mój przepis na zupę.
Zupa dyniowa z fetą
Składniki
- dynia 1 kg
- ostra czerwona papryczka 1 szt
- cebula 1 szt
- czosnek 1 ząbek
- oliwa z oliwek 1 płaska łyżka
- sól, pieprz czarny mielony
- bulion wołowy 1 szkl
- marchew 8 szt (6+2)
- ser feta 3- 4 dkg na porcję
- olej do smażenia marchewek 1 szkl
Składniki
- dynia 1 kg
- ostra czerwona papryczka 1 szt
- cebula 1 szt
- czosnek 1 ząbek
- oliwa z oliwek 1 płaska łyżka
- sól, pieprz czarny mielony
- bulion wołowy 1 szkl
- marchew 8 szt (6+2)
- ser feta 3- 4 dkg na porcję
- olej do smażenia marchewek 1 szkl

Etapy przygotowania
Dynię obieramy, kroimy w grubszą kostkę. Do garnka wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy kawałki dyni, dodajemy ząbek czosnku, pokrojoną cebulę, ostrą papryczkę oraz dwie marchewki pokrojone w plasterki. Całość podsmażamy przez kilka minut. Następnie wszystko zalewamy bulionem, uzupełniamy wodą, tak aby płyn przykrył warzywa, gotujemy do miękkości. W czasie gdy warzywa nam się gotują, obieramy resztę marchwi, kroimy w cienkie słupki. Wrzucamy na gorący tłuszcz, smażymy kilka minut do lekkiego zrumienienia marchewki. Marchewkowe frytki osączamy na papierowym ręczniku. Gdy zauważymy, że warzywa w naszej zupie są miękkie, wyłączamy gaz i zupę odstawiamy do wystudzenia. Zimną blendujemy na gładka masę, dolewamy wody, jeżeli zupa jest zbyt gęsta. Całość zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z marchewkowymi frytkami oraz kawałkami fety.

Smacznego.

Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4169

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 1002

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 447
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4169

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 1002

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 447



Składniki
- dynia 1 kg
- ostra czerwona papryczka 1 szt
- cebula 1 szt
- czosnek 1 ząbek
- oliwa z oliwek 1 płaska łyżka
- sól, pieprz czarny mielony
- bulion wołowy 1 szkl
- marchew 8 szt (6+2)
- ser feta 3- 4 dkg na porcję
- olej do smażenia marchewek 1 szkl
Dynię obieramy, kroimy w grubszą kostkę. Do garnka wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy kawałki dyni, dodajemy ząbek czosnku, pokrojoną cebulę, ostrą papryczkę oraz dwie marchewki pokrojone w plasterki. Całość podsmażamy przez kilka minut. Następnie wszystko zalewamy bulionem, uzupełniamy wodą, tak aby płyn przykrył warzywa, gotujemy do miękkości. W czasie gdy warzywa nam się gotują, obieramy resztę marchwi, kroimy w cienkie słupki. Wrzucamy na gorący tłuszcz, smażymy kilka minut do lekkiego zrumienienia marchewki. Marchewkowe frytki osączamy na papierowym ręczniku. Gdy zauważymy, że warzywa w naszej zupie są miękkie, wyłączamy gaz i zupę odstawiamy do wystudzenia. Zimną blendujemy na gładka masę, dolewamy wody, jeżeli zupa jest zbyt gęsta. Całość zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z marchewkowymi frytkami oraz kawałkami fety.
Smacznego.