Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesienią musimy korzystać z dobrodziejstw natury. Jednym z nich, które daje wiele możliwości, jest dynia. Pomarańczowa królowa... Jeżeli macie kawałek dyni, koniecznie zróbcie z niej użytek. Może przypadnie Wam do gustu mój przepis na zupę.
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 134
Błyskawiczna owsianka z twarogiem i borówkami, którą przygotujesz w kilka min...
Odsłon: 52
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 134
Błyskawiczna owsianka z twarogiem i borówkami, którą przygotujesz w kilka min...
Odsłon: 52
Składniki
Dynię obieramy, kroimy w grubszą kostkę. Do garnka wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy kawałki dyni, dodajemy ząbek czosnku, pokrojoną cebulę, ostrą papryczkę oraz dwie marchewki pokrojone w plasterki. Całość podsmażamy przez kilka minut. Następnie wszystko zalewamy bulionem, uzupełniamy wodą, tak aby płyn przykrył warzywa, gotujemy do miękkości. W czasie gdy warzywa nam się gotują, obieramy resztę marchwi, kroimy w cienkie słupki. Wrzucamy na gorący tłuszcz, smażymy kilka minut do lekkiego zrumienienia marchewki. Marchewkowe frytki osączamy na papierowym ręczniku. Gdy zauważymy, że warzywa w naszej zupie są miękkie, wyłączamy gaz i zupę odstawiamy do wystudzenia. Zimną blendujemy na gładka masę, dolewamy wody, jeżeli zupa jest zbyt gęsta. Całość zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z marchewkowymi frytkami oraz kawałkami fety.
Smacznego.