Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesień to zdecydowanie kolor pomarańczowy, a jak pomarańczowy to od razu sięgam po dynię, którą w sensie kulinarnym odkryłam kilka lat temu i zakochałam się w niej. Szczególną miłością obdarzyłam zupy dyniowe. Gotując je uwielbiam kombinować ze smakiem, z dodatkami. Tym razem dynia w połączeniu z gruszką, rozmarynem i ziarnami słonecznika. Polecam.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 350
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 45
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 369
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 810
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 350
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 45
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 369
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 810
Składniki
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, czosnek po obraniu kroimy w plasterki. Ziemniaki i dynię obieramy, kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy dwie łyżki oleju, wrzucamy ziemniaki i dynię, dodajemy sól, odrobinę pieprzu i rozmarynu. Całość podsmażamy na małym ogniu. Jednocześnie na patelnię wlewamy łyżkę oleju, na którym rumienimy czosnek z cebulką. Po 5 minutach smażenia, do garnka z warzywami dodajemy zrumienioną cebulkę z czosnkiem oraz jedną gruszkę pokrojoną w kostkę. Wszystko razem smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie do garnka wlewamy 500 ml wody, doprowadzamy do wrzenia. Zupę gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Odstawiamy do przestudzenia, następnie blendujemy. W czasie gdy zupa nam się chłodzi przygotowujemy trzy składniki potrzebne do tego, aby powstała zupa jaką zaplanowaliśmy. Tak więc najpierw na patelni rumienimy ziarna słonecznika. Zrumieniony słonecznik przesypujemy na miseczkę. Teraz na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy chleb pokrojony w kostkę. Grzanki smażymy (suszymy) na wolnym ogniu, często mieszając, następnie przekładamy do osobnej miseczki. Na patelni rozgrzewamy resztę masła, na rozgrzanym tłuszczu smażymy plastry gruszki do momentu zrumienienia.
Mamy już właściwie wszystko. Zblendowaną zupę podgrzewamy, dodajemy do niej śmietanę i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorącą zupę podajemy z plastrem zrumienionej gruszki, ziarnami słonecznika, grzankami. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego.