Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesień to zdecydowanie kolor pomarańczowy, a jak pomarańczowy to od razu sięgam po dynię, którą w sensie kulinarnym odkryłam kilka lat temu i zakochałam się w niej. Szczególną miłością obdarzyłam zupy dyniowe. Gotując je uwielbiam kombinować ze smakiem, z dodatkami. Tym razem dynia w połączeniu z gruszką, rozmarynem i ziarnami słonecznika. Polecam.
Kokosanki to mój ulubiony sposób na wykorzystanie nadmiaru białek. Tym razem...
Odsłon: 537
Kokosanki to mój ulubiony sposób na wykorzystanie nadmiaru białek. Tym razem...
Odsłon: 537
Składniki
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, czosnek po obraniu kroimy w plasterki. Ziemniaki i dynię obieramy, kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy dwie łyżki oleju, wrzucamy ziemniaki i dynię, dodajemy sól, odrobinę pieprzu i rozmarynu. Całość podsmażamy na małym ogniu. Jednocześnie na patelnię wlewamy łyżkę oleju, na którym rumienimy czosnek z cebulką. Po 5 minutach smażenia, do garnka z warzywami dodajemy zrumienioną cebulkę z czosnkiem oraz jedną gruszkę pokrojoną w kostkę. Wszystko razem smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie do garnka wlewamy 500 ml wody, doprowadzamy do wrzenia. Zupę gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Odstawiamy do przestudzenia, następnie blendujemy. W czasie gdy zupa nam się chłodzi przygotowujemy trzy składniki potrzebne do tego, aby powstała zupa jaką zaplanowaliśmy. Tak więc najpierw na patelni rumienimy ziarna słonecznika. Zrumieniony słonecznik przesypujemy na miseczkę. Teraz na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy chleb pokrojony w kostkę. Grzanki smażymy (suszymy) na wolnym ogniu, często mieszając, następnie przekładamy do osobnej miseczki. Na patelni rozgrzewamy resztę masła, na rozgrzanym tłuszczu smażymy plastry gruszki do momentu zrumienienia.
Mamy już właściwie wszystko. Zblendowaną zupę podgrzewamy, dodajemy do niej śmietanę i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorącą zupę podajemy z plastrem zrumienionej gruszki, ziarnami słonecznika, grzankami. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego.
Przepisy Zupy
Zupy
Zupa serowo-cebulowa
Zupy
Żurek na wędzonym boczku
Zupy
Żurek wielkanocny z pulpecikami z białej kiełbasy i tłuczonymi ziemniakami
Zupy
Kiszenie żurku
Zupa serowo-cebulowa
Pyszna i aromatyczna zupa. bardzo sycąca i uwielbiana przez dzieci i dorosły...
Odsłon: 22
Żurek na wędzonym boczku
U mnie żurek zawsze musi być na wywarze z wędzonki, a barszcz biały na białym...
Odsłon: 55