Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna, słodka ale wyrazista zupa dyniowa, podkręcona mleczkiem kokosowym, imbirem i cynamonem. Arcyzupa:)
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 246
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 288
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 48
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 246
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 288
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 48
Składniki
Zupa jest super bezproblemowa w przygotowaniu. Pieczemy dynię, a potem wszystko miksujemy. Ot, cała filozofia. Trochę więcej szczegółów? Proszę bardzo:) Dynię piżmową (niesłusznie często myloną w Polsce z dynią butternut) kroimy w nieduże kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obficie skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w temperaturze 200 st.C przez 40 minut. Dynia powinna lekko zbrązowieć, ja na zdjęciu.
Kiedy przestygnie, odcinamy fragmenty skórki (jest to dużo łatwiej zrobić po upieczeniu niż obierać surową dynię), a miąższ dyni wrzucamy do garnka. Dolewamy wywar warzywny, wkrawamy ugotowane w nim marchewki. Imbir obieramy i ścieramy na drobniutkiej tarce. Wlewamy mleko kokosowe i dodajemy cynamon. Wszystko miksujemy na gładki krem. Leciutko solimy i dodajemy pieprz. Arcydzieło jest gotowe!