Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa dyniowa na słodko z mleczkiem kokosowym

Zupa dyniowa na słodko z mleczkiem kokosowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 504

Dodano:

Odsłon: 398

Idealna, słodka ale wyrazista zupa dyniowa, podkręcona mleczkiem kokosowym, imbirem i cynamonem. Arcyzupa:)

Składniki

  • 0,5 litra wywaru warzywnego, a w nim koniecznie 3 średnie marchewki
  • 2 kg dyni piżmowej (Muscat de Provence), nie mylić z dynią butternut
  • kartonik mleczka kokosowego (250 ml)
  • imbir (3-4 cm długości)
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • oliwa z oliwek do skropienia pieczonej dyni
  • opcjonalnie: śmietana, zioła np. tymianek
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zupa jest super bezproblemowa w przygotowaniu. Pieczemy dynię, a potem wszystko miksujemy. Ot, cała filozofia. Trochę więcej szczegółów? Proszę bardzo:)

    Dynię piżmową (niesłusznie często myloną w Polsce z dynią butternut) kroimy w nieduże kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obficie skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w temperaturze 200 st.C przez 40 minut. Dynia powinna lekko zbrązowieć, ja na zdjęciu.

  2. Kiedy przestygnie, odcinamy fragmenty skórki (jest to dużo łatwiej zrobić po upieczeniu niż obierać surową dynię), a miąższ dyni wrzucamy do garnka.

    Dolewamy wywar warzywny, wkrawamy ugotowane w nim marchewki. Imbir obieramy i ścieramy na drobniutkiej tarce. Wlewamy mleko kokosowe i dodajemy cynamon. Wszystko miksujemy na gładki krem. Leciutko solimy i dodajemy pieprz. Arcydzieło jest gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń