Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięsną konserwę najlepiej zrobić samemu. Wiemy co wkładamy do słoika. A taka konserwa doskonale się sprawdza w czasie różnych wyjazdów, a u nas w czasie wakacji jest wręcz obowiązkowa. Mięsko, troszkę tłuszczyku i ta galaretka, to jest to. Można zrobić kanapkę, albo zagrzać i zrobić np. z makaronem.
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 195
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto...
Odsłon: 106
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 229
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2181
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 82
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 49
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 195
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto...
Odsłon: 106
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 229
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2181
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 82
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 49
Składniki
Umyte, osuszone mięso wieprzowe pokroić w kostkę ok. 3cm. Takie kawałki bardziej tłuste przeznaczyć do przepuszczenia przez maszynkę do mięsa. Boczek surowy pokroić na mniejsze kawałki i przepuścić przez maszynkę i te kawałki z łopatki. Boczek surowy wędzony pokroić w drobną kostkę. Mięsa przełożyć do dużego naczynia i dodać przyprawy oraz wodę i żelatynę, sól. Mięso kilka minut wyrabiać. Wstawić do lodówki na godzinę. Następnie napełniać słoiki ( czyste, wyparzone ) mięsem do 3/4 wysokości. Starać się dobrze ugniatać, żeby nie było wolnych przestrzeni. Do każdego słoika nalać po 2-3 łyżki wody i dokładnie zamknąć przykrywką ( wyparzoną). Duży garnek wyłożyć ściereczką. Powstawiać słoiki i nalać letniej wody prawie pod nakrętki słoików. Ustawić na gazie i gotować 2 godziny. W trakcie gotowania uzupełniać wodę. Dolewać wrzątku! Po tym czasie wyłączyć gaz i pozostawić wszystko do wystudzenia, do następnego dnia. Nie wyjmować słoików. Czynność powtórzyć. Gotować 2 godziny i po tym czasie wystudzić. Nie wyjmować wcześniej słoików. Jak już wszystko wystygnie, to konserwa gotowa. U mnie wyszło 9 słoików. Smacznego.