Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięsną konserwę najlepiej zrobić samemu. Wiemy co wkładamy do słoika. A taka konserwa doskonale się sprawdza w czasie różnych wyjazdów, a u nas w czasie wakacji jest wręcz obowiązkowa. Mięsko, troszkę tłuszczyku i ta galaretka, to jest to. Można zrobić kanapkę, albo zagrzać i zrobić np. z makaronem.
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 140
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 426
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 350
Sałatkę z rukolą, gruszką i serem pleśniowym zrobisz błyskawicznie. Łączy w...
Odsłon: 93
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 140
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 426
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 350
Sałatkę z rukolą, gruszką i serem pleśniowym zrobisz błyskawicznie. Łączy w...
Odsłon: 93
Składniki
Umyte, osuszone mięso wieprzowe pokroić w kostkę ok. 3cm. Takie kawałki bardziej tłuste przeznaczyć do przepuszczenia przez maszynkę do mięsa. Boczek surowy pokroić na mniejsze kawałki i przepuścić przez maszynkę i te kawałki z łopatki. Boczek surowy wędzony pokroić w drobną kostkę. Mięsa przełożyć do dużego naczynia i dodać przyprawy oraz wodę i żelatynę, sól. Mięso kilka minut wyrabiać. Wstawić do lodówki na godzinę. Następnie napełniać słoiki ( czyste, wyparzone ) mięsem do 3/4 wysokości. Starać się dobrze ugniatać, żeby nie było wolnych przestrzeni. Do każdego słoika nalać po 2-3 łyżki wody i dokładnie zamknąć przykrywką ( wyparzoną). Duży garnek wyłożyć ściereczką. Powstawiać słoiki i nalać letniej wody prawie pod nakrętki słoików. Ustawić na gazie i gotować 2 godziny. W trakcie gotowania uzupełniać wodę. Dolewać wrzątku! Po tym czasie wyłączyć gaz i pozostawić wszystko do wystudzenia, do następnego dnia. Nie wyjmować słoików. Czynność powtórzyć. Gotować 2 godziny i po tym czasie wystudzić. Nie wyjmować wcześniej słoików. Jak już wszystko wystygnie, to konserwa gotowa. U mnie wyszło 9 słoików. Smacznego.