Ewa_Gotuje

Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Przepisy na najlepsze farsze do jajek

Wielkanoc i jajka to tradycja oraz nierozerwalne połączenie. Warto dla swoich gości przygotować najlepsze przepisy, jakie tylko mogą być. Przygotowaliśmy 10 propozycji pysznych farszy do wielkanocnych jajek. Sprawdź, który podbije serca twojej rodziny i znajomych.

Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Poznaj 10 przepisów na najlepsze farsze do jajek | Fot.123RF/Picsel

Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Opcji jest naprawdę dużo - możesz postawić na proste i nieco bardziej wymagające połączenia smakowe. Farsz do jajek może być wegetariański albo z dodatkiem wędlin czy ryb. Naprawdę panuje tu spora dowolność, więc postaw na składniki, które przypadną do gustu tobie i twoim bliskim. Poniżej znajdziesz 10 przepisów na najlepsze farsze do jajek - wypróbuj je i wybierz swoje ulubione.

Sprawdź także: Puszysta i wilgotna babka cytrynowa - prosty przepis na pyszne ciasto

1. Najprostszy farsz do jajek wielkanocnych

Składniki

  • 2 łyżeczki startego chrzanu,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 6 ugotowanych jajek,
  • szczypta soli i pieprzu (może być ziołowy).

Jajka ugotować na twardo, następnie obrać ze skorupek. Przekroić na pół, uważając, by nie uszkodzić białek. Żółtka przełożyć do miski, dodać chrzan, majonez oraz przyprawy i całość zblendować. Farsz nakładać do białek za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżeczki.

Faszerowane jajka z chrzanem żurawinowym

 Faszerowane jajka z chrzanem żurawinowym Zobacz przepis

Jajka faszerowane chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Jajka faszerowane sałatką z awokado

Składniki

  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki szczypiorku,
  • 6 jajek,
  • awokado (dojrzałe),
  • łyżeczka soku z limonki,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • ząbek czosnku.

We wrzącej wodzie gotujemy jajka na twardo, a następnie obieramy ze skorupek. Ostudzone jajka kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Awokado dzielimy na pół, usuwamy pestkę i za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ. Do miski wkładamy awokado i dusimy je widelcem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, szczypiorek, majonez oraz przyprawy i mieszamy. Do białek nakładamy farsz łyżeczką lub rękawem cukierniczym.

Jajka faszerowane awokado

 Jajka faszerowane awokado Zobacz przepis

Jajka faszerowane awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Farsz do jajek wielkanocnych z oliwek i kawioru

Składniki

  • 3 łyżki czarnych oliwek,
  • 6 łyżeczek czarnego kawioru z jesiotra,
  • 8 jajek,
  • czerwona cebula,
  • łyżeczka oliwy,
  • łyżka czarnuszki,
  • szczypta soli i pieprzu.

Jajka gotujemy we wrzącej wodzie przez osiem minut. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę, a oliwki odsączamy i siekamy. Ugotowane jajka obieramy, kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. W pojemniku blendera umieszczamy żółtko, cebulę oraz oliwki i blendujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy, a także oliwę i całość mieszamy. Farsz za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżeczki nakładamy na białka, a następnie dekorujemy kawiorem.

Jajka faszerowane z oliwkami

 Jajka faszerowane z oliwkami Zobacz przepis

Jajka faszerowane z oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Jajka faszerowane pieczarkami

Składniki

  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki szczypiorku,
  • 3 łyżki oleju,
  • 6 jajek,
  • 9 pieczarek,
  • cebula szalotka,
  • papryka czerwona,
  • szczypta soli i pieprzu (może być ziołowy).

We wrzącej wodzie gotujemy jajka przez osiem minut, by całkowicie się ścięły. W trakcie gotowania kroimy pieczarki, cebulę i paprykę w drobną kostkę i rozgrzewamy patelnię. Na patelnię wlewam i smażymy warzywa w kolejności najpierw cebula, następnie papryka, a na końcu pieczarki. Całość przyprawiamy pieprzem i solą i smażymy przez ok. 20 minut. Jajka obieramy, kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. W misce rozgniatamy żółtka widelcem, dodajemy majonez oraz warzywa z patelni i mieszamy. Farsz nakładamy do białek za pomocą łyżeczki.

Jajka faszerowane pieczarkami

 Jajka faszerowane pieczarkami Zobacz przepis

Jajka faszerowane pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Wielkanocne jajka z farszem łososiowo-chrzanowym

Składniki

  • 100 g wędzonego łososia,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki szczypiorku,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 8 jajek,
  • szczypta soli i pieprzu.

Ugotowane na twardo jajka studzimy i obieramy, a następnie kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. W misce rozgniatamy żółtka oraz dodajemy do nich majonez i chrzan, całość mieszamy. Do masy dodajemy drobno pokrojonego łososia oraz szczypiorek. Farsz nakładamy do białek za pomocą łyżeczki.

Jajka faszerowane łososiem

 Jajka faszerowane łososiem Zobacz przepis

Jajka faszerowane łososiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Farsz do jajek z pistacjami

Składniki

  • 2 łyżki pistacji,
  • 2 łyżki szczypiorku,
  • 3 łyżki śmietany 30%,
  • 8 jajek,
  • szczypta soli i pieprzu.

Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie przez osiem minut. Po tym czasie studzimy i obieramy ze skorupek. Obrane jajka kroimy na pół, a następnie wyciągamy żółtka. W misce rozdrabniamy żółtka i dodajemy do nich śmietanę, szczypiorek, przyprawy i posiekane pistacje. Farsz nakładamy do białek przy użyciu łyżeczki.

Jajka faszerowane rukolą i orzechami w szynce dojrzewającej

 Jajka faszerowane rukolą i orzechami w szynce dojrzewającej Zobacz przepis

Jajka faszerowane orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Jajka faszerowane pastą musztardową

Składniki

  • 160 g śmietany 18%,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżki musztardy (najlepiej sarepskiej lub rosyjskiej),
  • 8 jajek,
  • szczypta soli i pieprzu.

Do wrzącej i osolonej wody wkładamy jajka i gotujemy je przez osiem minut. Następnie studzimy oraz obieramy ze skorupek. Obrane jajka kroimy na pół i wyjmujemy żółtka, które przekładamy do miski. Żółtka rozgniatamy widelcem, a następnie dodajemy do nich śmietanę oraz łyżeczkę miodu, mieszamy i przyprawiamy. Farsz nakładamy do białek rękawem cukierniczym.

Jajka faszerowane z musztardą

 Jajka faszerowane z musztardą Zobacz przepis

Jajka faszerowane z musztardą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Jajka po tatarsku

Składniki

  • 100 g marynowanych pieczarek,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 6 jajek,
  • cebula szalotka,
  • ogórek kiszony,
  • szczypta soli i pieprzu.

Jajka gotujemy na twardo. W międzyczasie kroimy w małą kosteczkę marynowane pieczarki, ogórka kiszonego i cebulę szalotkę. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Do pokrojonych warzyw dodajemy majonez i przyprawy, a następnie wykładamy farsz na połówki jajek. Można również po ugotowaniu wyjąć żółtka, rozgnieść je za pomocą widelca i wymieszać z warzywami, a następnie nakładać do białek łyżeczką.

Sos tatarski do jajek

 Sos tatarski do jajek Zobacz przepis

Jajka w sosie tatarskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Wielkanocne jajka faszerowane tuńczykiem

Składniki

  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 7 jajek,
  • puszka tuńczyka,
  • szczypta soli i pieprzu.

Jajka gotujemy na twardo przez około osiem minut, następnie przelewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek. Każde jajko kroimy na w poprzek i wyjmujemy żółtka. W misce rozgniatamy żółtka z tuńczykiem, a następnie dodajemy resztę składników. Farsz umieszczamy w białkach z użyciem łyżeczki lub rękawa cukierniczego.

Faszerowane jajka z tuńczykiem

 Faszerowane jajka z tuńczykiem Zobacz przepis

Faszerowane jajka z tuńczykiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Farsz do jajek na ostro

Składniki

  • 6 łyżek twarożku,
  • 8 jajek,
  • łyżeczka pokrojonych suszonych pomidorów,
  • łyżeczka sosu tabasco,
  • łyżka przecieru pomidorowego,
  • łyżka szczypiorku,
  • szczypta soli i pieprzu.

Ugotowane na twardo jajka studzimy i obieramy ze skorupek, a następnie kroimy na pół. Żółtko mieszamy w misce z twarożkiem, przecierem pomidorowym, tabasco i przyprawami. Na koniec dodajemy przyprawy i pokrojone suszone pomidory. Farsz nakładamy, korzystając z rękawa cukierniczego, a na końcu dekorujemy szczypiorkiem.

Jajka faszerowane z tabasco

 Jajka faszerowane z tabasco Zobacz przepis

Jajka faszerowane na ostro / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Przepyszna sałatka Ewy Wachowicz na Wielkanoc. Przygotujesz ją w 10 minut! »

Co zamiast pieczywa? 5 zamienników chleba, które warto włączyć do diety »

Nowe wytyczne dotyczące suplementacji witaminy D. Sprawdź, ile potrzebujesz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0