Ewa_Gotuje

Czym jest butter board? Zobacz, jak zrobić najnowszy hit internetu – maślaną deskę

W tym kulinarnym trendzie zakochało się miliony internautów. Filmiki na Tik-Toku prezentujące przygotowanie maślanej deski robią prawdziwą furorę, zbierając miliony wyświetleń. Wariacji na temat tej imprezowej przekąski jest mnóstwo. Sprawdź, czym jest butter board i jak samodzielnie przygotować ją w domu?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Popularnym sposobem podawania przystawek na przyjęciach jest przygotowywanie deski serów, wędlin lub po prostu deski przekąsek. Wystarczy pokroić w kawałki różnego rodzaju sery, zawinąć plasterki wędlin, dodać świeże owoce, oliwki, orzechy, a następnie gustownie poukładać je na drewnianej desce. To doskonała przystawka przed daniem głównym lub zakąska do wina podczas imprezy, czy wieczoru filmowego.

Oczywiście na tym nie mogło się skończyć, amerykański Tik-Tok poszedł o krok dalej. Internetowi twórcy zaczęli masowo przygotowywać butter board, czyli maślane deski, które również mogą stanowić doskonałą imprezową przekąskę do podziału. Wystarczy nabrać odrobinę na kawałek świeżego pieczywa, by cieszyć się tym pysznym daniem. Przekonaj się, co będzie potrzebne do przygotowania maślanej deski i czym jest butter board.

Sprawdź także: Jak zrobić domowe masło? Przepis krok po kroku

Czym jest butter board, czyli maślana deska?

Butter board to nic innego jak masło z różnymi dodatkami rozprowadzone na desce. Do nabierania maślanego dipu używa się świeżego pieczywa, np. bagietki. Świetnie sprawdzi się również chleb lub bułka podana w formie podpieczonych grzanek. Zanim rozsmarujesz masło na desce, możesz je ubić, a także doprawić ulubionymi dodatkami. Przepysznie będzie smakowało z gruboziarnistą solą lub pieczonym czosnkiem. Świetnie sprawdzą się również świeże, posiekane zioła – szczypiorek, koperek, bazylia, mięta czy rozmaryn.

Na wierzch maślanej warstwy należy ułożyć ulubione dodatki. To, co znajdzie się na twojej butter board, zależy jedynie od twoich preferencji. W niektórych przepisach pojawiają się mięsne wersje, np. z użyciem drobno pokrojonej oraz podprażonej szynki parmeńskiej. Świetnie sprawdzą się również różnego rodzaju sery, np. parmezan, ser kozi, sery pleśniowe, a także świeże owoce, np. figi, truskawki, czy borówki. Całość warto posypać orzechami, a także dodać odrobinę słodyczy w postaci miodu, syropu klonowego lub owocowych konfitur. Możesz dodać również oliwę z oliwek lub oliwę truflową. Tak przygotowaną maślaną pastę, należy nabierać kawałkiem pieczywa.

Warto wspomnieć, że ten sposób jedzenia chleba nie jest niczym nowym. Zmieniła się jedynie forma i ilość serwowanych dodatków. Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich od dawien dawna wylewają na talerz oliwę, a następnie maczają w niej pieczywo. Jest to częsta przystawka przed daniem głównym.

Przepis na butter board, czyli jak zrobić deskę masła?

Przygotowanie deski masła jest bardzo proste. Wystarczą dobrej jakości składniki, które możesz dowolnie wymieniać. Przygotuj: dwie kostki masła, dwie świeże figi, cztery plastry szynki prosciutto, cztery ząbki czosnku, kawałek miękkiego koziego sera, garść orzechów włoskich, dwie łyżeczki miodu, ulubione świeże zioła, np. bazylia, rozmaryn lub mięta, sól.

Masło przed rozsmarowaniem można ubić mikserem. Jeśli wolisz pominąć ten krok, pamiętaj o tym, by przed rozpoczęciem przygotowania maślnej deski, wyjąć je z lodówki, żeby zmiękło. Następnie wyłóż masło na deskę, oprósz gruboziarnistą solą, możesz dodać upieczony wcześniej upieczony czosnek.

Teraz czas na dodatki, pokrój szynkę parmeńską, a następnie podsmaż ją na patelni, poczekaj, aż przestygnie. Na masło połóż pokrojone w plastry figi, kawałki koziego sera, podprażone orzechy włoskie, kawałki szynki, pieczony czosnek oraz posiekane zioła. Na koniec całość polej miodem. Podawaj ze świeżą bagietką lub grzankami.

Zobacz: Deska masła z Tik-Toka

@samischnur Butter board is my new fvaorite thing. Idea by @Justine Doiron !! #fyp #butterboard #foryou #tiktokfood #viral ♬ Chill Day - LAKEY INSPIRED

Czy butter board jest zdrowa?

Trudno rozstrzygnąć spór dotyczący tego, czy masło jest zdrowe, czy raczej należy go unikać. Oczywiście w większości składa się z tłuszczu, również nasyconych kwasów tłuszczowych, które uważane są za niezdrowe. Masło obwinia się również o podnoszenie poziomu „złego” cholesterolu we krwi. W opozycji stoi natomiast opinia, że w maśle znajduje się wiele witamin, np. A, D, E i K oraz minerały: wapń, magnez i potas. Jest także źródłem kwasu linolowego, który ma działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, a także zapobiega cukrzycy i miażdżycy.

Niezależnie od tego, po której stornie się opowiadasz, nie można zaprzeczyć temu, że masło jest produktem wysokokalorycznym. W kostce masła o gramaturze 200 g jest około 1480 kcal. W połączeniu z dodatkami takimi jak orzechy, sery, czy miód, butter board to prawdziwa bomba kaloryczna.  

Warto również zwrócić uwagę na deskę, na której przygotujesz danie. Możesz użyć drewnianej deski i właśnie taka najczęściej pojawia się w internetowych filmikach. Nic dziwnego, niemal, każdy ma taką w domu, co więcej podane na niej masło z dodatkami prezentuje się efektownie. Warto jednak pamiętać, że taką deskę będzie trudniej doczyścić. Masło wraz z dodatkami, które wejdzie w szczeliny drewna, będzie doskonałym siedliskiem dla bakterii. Dlatego, warto rozważyć przygotowanie butter board na desce szklanej lub tej z kamienia.

Zdrowsze alternatywy dla „butter board”

Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej lub po prostu nie lubisz masła, możesz przygotować alternatywną wersję butter board. Wystarczy wymienić je na awokado, będzie nie tylko równie pyszne, ale i zdrowe. Owoce te znane jest przede wszystkim z zawartości zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Ponadto awokado to prawdziwa bomba witaminowa, znajdziesz w nim witaminę: A, C, E, K, H, oraz te z grupy B, nie brakuje w nim również minerałów: żelaza, potasu, wapnia, manganu, fosforu i miedzi.

Warto jednak pamiętać, że pomimo tego, że awokado jest bardzo zdrowe, ma również sporo kalorii, w 100 g ma około 160 kcal. Dlatego, jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy, nie należy z nim przesadzać. Owoc ten ma niski indeks glikemiczny, dlatego poleca się go osobom, które chorują na cukrzycę. Co więcej, dzięki zawartości steroli roślinnych działa profilaktycznie w przypadku chorób układu krążenia. Pomaga również zmniejszyć wchłanianie „złego cholesterolu”. Awokado polecane jest również osobom na diecie, ponieważ na długo pozostawi cię sytym, zmniejszy uczucie głodu oraz chęć podjadania. Ponadto ma również sporo błonnika, dzięki czemu wesprze pracę układu pokarmowego.

Dobrą opcją będzie również przygotowanie butter board z użyciem hummusu lub wegańskiego smalcu z fasoli. Hummus zrobiony jest z ciecierzycy i pasty sezamowej, dodaje się do niego również oliwę i czosnek. Nie brakuje w nim witaminy A, C, witamin z grupy B oraz substancji mineralnych: potasu, fosforu, żelaza, wapnia, magnezu, cynku, miedzi, selenu i sodu. Hummus to także źródło białka oraz błonnika pokarmowego.

 Sprawdź także: Hummus na dziewięć sposobów

Jak zrobić butter board z awokado?

Do przygotowania wegetariańska wersji butter board będziesz potrzebować: trzy awokado, dwa pomidory, czerwoną cebulę, limonkę, trzy ząbki czosnku, sól i pieprz. Przyda się również garść ulubionych orzechów oraz świeża mięta lub kolendra.

Będziesz potrzebować miękkiego awokado, obierz je, przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Następnie sparz i pokrój drobno pomidory, wycinając miękkie części z pestkami. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj sok z limonki, sól i pieprz, a następnie wszystko wymieszaj. Powstałą pastę rozsmaruj na desce, udekoruj pokruszonymi i podprażonymi orzechami oraz posiekanymi, świeżymi ziołami. Gotowe!

Zobacz także:

Siedem nieoczywistych oznak osłabionej odporności »

Nie mleko i nie maślanka. Teraz do racuchów dodaje się ten produkt »

Jedna zmiana robi wielką różnicę. Rosół zyska lepszy smak i aromat »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 86

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 841

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1