Ewa_Gotuje

Dlaczego warto jeść suszone daktyle?

Daktyle są świetnym wyborem na przekąskę o każdej porze dnia. Słodki smak przypominający smak karmelu i toffi skradł już serca wielu głodomorów! Sprawdź, dlaczego warto się nimi zajadać.

Fot. 123RF/Picsel

Co to są daktyle?

Daktyle to owoce daktylowca – prastarego drzewa owocowego, które jest uprawiane już od czasów prehistorycznych. Mają konsystencję mięsisto-mazistą, są słodkie i zawierają w środku jedną pestkę. Owoce palm daktylowych rosną w Afryce, Australii, Meksyku oraz Kalifornii. Na świecie uprawianych jest ponad 1500 odmian daktyli. Daktyle dzieli się na następujące odmiany: daktyle świeże i miękkie, półtwarde i twarde.

Owoce te zyskały sławę głównie przez ich właściwości przeciwzapalne, szybkie dostarczanie energii do organizmu, a także przez wiele sposobów na użycie ich w kuchni. Daktyle można wykorzystać jako słodką przekąskę, składnik do ciast, koktajli i wielu potraw, kremów oraz batonów domowej produkcji. Z daktyli powstanie także miód daktylowy oraz cukier daktylowy, który jest świetnym zamiennikiem białego cukru. Z uwagi na bogactwo cukrów prostych są dobrym źródłem energii, co jest wykorzystywane przez sportowców.

Właściwości daktyli

Owoce te, zarówno suszone, jak i surowe są skarbnicą cukrów prostych, które stanowią kluczowe źródło energii podczas intensywnego wysiłku. Uzupełniają niedobór glikogenu i potasu w organizmie, a dzięki licznym składnikom mineralnym pomagają zapobiegać miażdżycy, łagodzą objawy menopauzy i pomagają na zaparcia. Owoce te to głównie bogactwo błonnika, który wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego i jelit.  Daktyle zmniejszają też ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru mózgu.

Czy daktyle są kaloryczne?

Wszystko należy jeść z umiarem, aczkolwiek kilka daktyli dziennie z pewnością przyniesie więcej korzyści niż paczka chipsów paprykowych lub garść cukierków czekoladowych. W 100 g suszonych daktyli jest około 280 kcal. Dodanie 3-4 daktyli do musli, jogurtu naturalnego lub owsianki to naturalny zamiennik cukru i o wiele zdrowsza wersja, niż cukier biały. Szykujesz imprezę ze znajomymi?

Przygotuj nietypowe przekąski jak daktyle, orzechy, deskę serów i odpowiednie napoje. Promocje na artykuły do podawania przekąsek znajdziesz w sklepie Home&you.

Przepisy z daktylami:

1. Owsiane ciasteczka z daktylami i bananami

 Owsiane ciasteczka z daktylami i bananami Zobacz przepis

Owsiane ciasteczka z daktylami i bananami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Krem z daktyli

 Krem z daktyli Zobacz przepis

Krem z daktyli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Placuszki z ricottą i daktylami

 Placuszki z ricottą i daktylami Zobacz przepis

Placuszki z ricottą i daktylami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ciasto jabłkowe z czarnym sezamem, daktylami i suszoną żurawiną

 Ciasto jabłkowe z czarnym sezamem, daktylami i suszoną żurawiną Zobacz przepis

Ciasto jabłkowe z czarnym sezamem, daktylami i suszoną żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kuleczki mocy z daktyli

 Kuleczki mocy z daktyli Zobacz przepis

Kuleczki mocy z daktyli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sernik kawowy z daktylami

 Sernik kawowy z daktylami Zobacz przepis

Sernik kawowy z daktylami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Czekoladowe ciasto z daktylami

 Czekoladowe ciasto z daktylami Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto z daktylami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3899

60 min
4
15 min
7
>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3