Ewa_Gotuje

Dodaj, gdy smażysz mięso mielone. Pozbędziesz się nadmiaru wody a mięso nie wyschnie

Mięso mielone to niezbędny składnik spaghetti bolognese, często dodajemy je również do przeróżnych potrawek czy farszów. Niestety niejednokrotnie, kiedy wrzucamy ja na patelnie podczas smażenia zaczyna pojawiać się sporo wody. Nie tylko nie wygląda to zbyt apetycznie, może również wpływać na pogorszenie smaku dania. Dlaczego w mięsie mielonym jest dużo wody? Jak temu zaradzić? Na te pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Co zrobić, żeby mięso mielone nie było suche? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeżeli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z gotowaniem, możesz mieć wątpliwości, czy niektóre zjawiska, pojawiające się na twojej patelni lub w garnku nie zepsują smaku twoich potraw. Niedoświadczona gospodyni, widząc mnóstwo wody wydobywającej się z mięsa mielonego, może uznać, że przygotowywane przez nią danie nadaje się jedynie do wyrzucenia. Sprawdź, co to oznacza oraz jak pozbyć się wody podczas ze smażenia mięsa mielonego. 

Sprawdź także: Domowe przetwory na trudne czasy. Jak długo pasteryzować kiełbasę w słoiku?

Dlaczego w mięsie mielonym jest dużo wody?

Pojawianie się wody podczas smażenia mięsa mielonego, jest zjawiskiem jak najbardziej naturalnym. Występuje ona naturalnie w jego strukturze, pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do ścinania się białek a z mięsa uwalnia się woda, wypływając na patelnię. Wówczas, zamiast smażyć się na złoty kolor, gotuje się ono we własnych sokach. W konsekwencji mięso często wychodzi suche i mało aromatyczne. Czy wiesz, jak można tego uniknąć? 

Soda oczyszczona do mięsa mielonego 

Prostym sposobem, aby zapobiec pojawieniu się dużej ilości wody podczas smażenia mielonego mięsa, jest dodanie do niego jednego produktu, który z pewnością masz w swojej kuchennej szafce. Mowa tu o sodzie oczyszczonej, która ma działanie alkalizujące, pomaga zapobiegać utracie wody podczas smażenia, dzięki czemu mięso będzie soczyste. Pamiętaj jednak, aby z nią nie przesadzać. Do 500 g mięsa dodaj około jedną trzecią łyżeczki sody. Poradą, którą warto zapamiętać jest solenie mięsa dopiero pod sam koniec smażenia. Należy także unikać wrzucania na patelnię zbyt dużych partii mięsa. 

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także: 

Dodaj ten składnik do biszkoptu. Wyjdzie puszysty jak nigdy »

Trzy składniki i gotowe. To najlepsze smarowidło do chleba »

Słaba odporność to nie wszystko. Tak poznasz, że brakuje ci witaminy C »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
20

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0