Ewa_Gotuje

Dodawaj do kawy zamiast zwykłego mleka. Metabolizm przyspieszy, apetyt będzie mniejszy

Kawa to napój, który warto pić, jak najczęściej, nie tylko pobudza, ale i korzystnie wpływa na układ krążenia, wpływa pozytywnie na układ krążenia, pobudza przemianę materii, a także zmniejsza ryzyko cukrzycy. Do swojej porannej kawy lubisz dodawać mleko? Dziś sprawdzimy, jakie właściwości ma roślinna alternatywa, czyli mleko kokosowe.

Mleko kokosowe do kawy, czy jest lepsze od krowiego? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Chcesz zmniejszyć spożycie nabiału w diecie? Obecnie na rynku znajdziemy wiele zamienników mleka krowiego, które nie dla wszystkich jest odpowiednie. W dorosłym wieku coraz częściej pojawiają się nietolerancje pokarmowe, objawiające się między innymi problemami trawiennymi. Zastanawiasz się, czym zastąpić mleko do kawy? Idealnym rozwiązaniem może być napój na bazie kokosa. Podpowiemy ci, jakie właściwości ma mleko kokosowe. 

Sprawdź także: Co się dzieje z organizmem, gdy pijemy kawę z kurkumą? Najlepszy przepis na złote latte

Jakie właściwości ma mleko kokosowe?

W mleku kokosowym znajduje się sporo wartości odżywczych, zawiera między innymi: witaminę A, te z grupy B, C i E, a także składniki mineralne, takie jak: magnez, fosfor, wapń, potas, sód, cynk, żelazo, czy selen. Istnieją badania, które wykazują pozytywny wpływ mleka kokosowego na metabolizm oraz proces utraty tkanki tłuszczowej. Dlatego spożywanie go może być pomocne przy odchudzaniu. Zawarte w mleku kokosowym witamina A i E wpływają pozytywnie na kondycję skóry, dodatkowo witamina A chroni oczy przed chorobami. Natomiast witaminy z grupy B oddziałują pozytywnie między innymi na układ nerwowy oraz wspierają pracę mięśni.

Mleko kokosowe będzie dobrym wyborem dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, a także tych, które mają alergię na laktozę. Co ciekawe, napój ten jest polecany również osobom, które mają problemy z układem pokarmowym, np. wrzodami żołądka. Ma również właściwości przeciwzapalne oraz bakteriobójcze.

Kawa z mlekiem kokosowym – przepis

Zastanawiasz się, czy mleko kokosowe nadaje się do kawy? Tak, o ile odpowiednio je wcześniej przygotujesz. Pamiętaj o tym, aby nie wlewać zimnego mleka kokosowego do gorącej kawy, ponieważ mogą pojawić się w niej nieestetyczne grudki. Wszystko za sprawą tłuszczu zawartego w napoju, który pod wpływem wysokiej temperatury może się zważyć. Lepszym rozwiązaniem będzie podgrzanie kokosowego mleka, a następnie wlanie go do kawy. 

Do zrobienia kawy z mlekiem kokosowym, przygotuj: szot ulubionej kawy, najlepiej espresso oraz 100 ml mleka kokosowego. Zacznij od zaparzenia kawy. Następnie w rondelku podgrzej mleko, teraz możesz dodać je do kawy. Jeżeli lubisz słodkie napoje, dodaj ulubiony słodzik, np. miód, erytrytol, stewię, czy ksylitol. Jeżeli chcesz wzmocnić prozdrowotne działanie napoju, do gotującego się mleka możesz dorzucić przyprawy korzenne, na przykład: cynamon, kardamon, odrobinę pieprzu cayenne, czy kurkumę. 

    Źródło: medonet.pl, fit.poradnikzdrowie.pl, smaker.pl 

    Autor: Redakcja Smaker.pl

    Zobacz także:

    Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

    Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

    W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    60 min
    6
    Dania główne Karkówka z grilla

    Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.

    Odsłon: 87

    30 min
    4
    Dodatki Marynata do karkówki z grilla

    Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...

    Odsłon: 101

    15 min
    5
    Sałatki Szybka sałatka z trzech składników

    Prosta i błyskawiczna sałatka z trzech składników połączonych majonezem. Najl...

    Odsłon: 871

    15 min
    6

    Polecane artykuły

    Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

    W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

    2
    Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

    Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

    0
    Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

    Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

    1
    Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

    Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

    0