Domowy bulion warzywny bez chemii. Kroisz w kosteczki i mrozisz, nigdy więcej nie kupisz w sklepie

Ostatnio dużo mówi się o tym, czy kostki rosołowe są szkodliwe. Potrafią zawierać dużo sodu i sztucznych substancji, które nie są zbyt bezpieczne dla zdrowia. Dowiedz się, jak zrobić domowy bulion warzywny, aby mieć pewność, że nie ma w nim ani grama chemii.

Jak zrobić domowy bulion warzywny? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Przygotowanie własnej kostki rosołowej wcale nie jest trudne. Tym bardziej że będziesz to robił raz na pół roku albo może nawet rzadziej. Zaopatrz się w warzywa, koniecznie ze sprawdzonego źródła i wygospodaruj trochę czasu na krojenie oraz obróbkę składników. Dowiedz się, jak zrobić domowy bulion warzywny.

Sprawdź także: Brzmi ekskluzywnie, ale ma bardzo prosty skład. Jak samemu zrobić crème fraîche?

Jak zrobić domowy bulion warzywny?

Do stworzenia zdrowej kostki rosołowej bez chemii i sztucznych substancji użyjesz pokaźnej liczby warzyw. To one potem nadadzą smaku wszystkim zupom i sosom, do których dodasz bulionu warzywnego. Jak zrobić domowy specyfik? Przepis wcale nie jest skomplikowany. Wystarczy obrać składniki, odpowiednio je rozdrobnić, usmażyć, a następnie podgotować i zmiksować. Postępuj według poszczególnych etapów receptury, a wszystko będzie dziecinnie proste.

Składniki

  • 3 marchewki,
  • por,
  • 2 pasternaki,
  • 2 pietruszki,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 rzepy,
  • 1/2 selera z liśćmi,
  • korzeń kurkumy (ok. 4 cm),
  • garść natki pietruszki,
  • olej słonecznikowy (do smażenia),
  • 80 g soli.

  1. Obierz marchewki, pokrój je na małe kawałeczki i przełóż do głębszej miski.
  2. Odkrój korzonki pora i kilka centymetrów z zielonej części warzywa. Przekrój go wzdłuż na pół, dokładnie wypłucz, aby usunąć ziemię i brud, a następnie pokrój na ok. centymetrowe plasterki. Dorzuć do marchewek w misce.
  3. Pasternaki i pietruszki obierz i pokrój na małe kawałki. Przełóż do pozostałych składników.
  4. Obierz cebulę, pokrój na większe talarki. Czosnek również obierz, każdy ząbek pokrój na ćwiartki. Dodaj do miski.
  5. Oczyść rzepę, poszatkuj na średniej wielkości kostkę. Dołóż do miski.
  6. Odkrój łodygę selera. Połowę korzenia obierz. Umyj liście i korzeń warzywa, a następnie dobrze poszatkuj. Przełóż do naczynia z pozostałymi składnikami.
  7. Obierz korzeń kurkumy, pokrój na drobną kostkę. Dodaj do miski.
  8. Umyj i poszatkuj też natkę pietruszki. Wsyp do naczynia.
  9. Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego. Gdy będzie gorący, wyłóż wszystkie składniki i przemieszaj. Dopraw solą, ponownie wymieszaj i smaż, aż do momentu, gdy warzywa uwolnią soki. Następnie przykryj naczynie. Gotuj do miękkości warzyw (ok. 8-10 minut).
  10. Wysyp warzywa z patelni z powrotem do miski i zblenduj na gładką, jednolitą masę. 
  11. Gdy masa przestygnie, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj do jednej wysokości. Przykryj folią spożywczą i poczekaj, aż będzie całkowicie chłodna. Włóż do zamrażarki na całą noc. 
  12. Po tym czasie wyjmij z blaszki i pokrój na równe, niewielkie kostki. 

Jak przechowywać domowy bulion bez chemii?

Kostki rosołowe bez sztucznych substancji już gotowe. Musisz jeszcze dowiedzieć się, jak przechowywać domowy bulion bez chemii i jak używać go w razie potrzeby. Każdą pokrojoną kostkę zapakuj oddzielnie w folię aluminiową. Następnie przełóż po kilka sztuk do niewielkich woreczków aluminiowych (tak, żeby były obok siebie). Możesz podpisać datę pakowania na woreczku, choć termin przydatności bulionu jest naprawdę długi. Przechowuj woreczki w zamrażarce. Gdy będziesz chciał użyć domowego bulionu, rozwiń jedną kostkę, zalej ją wrzątkiem i wymieszaj do rozpuszczenia. Domowy bulion bez chemii przelej do zupy, sosu czy mięs, wedle uznania.

Źródło: Smaker.pl, YouTube @Gesunde-Rezepte

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Otwórz puszkę, wsyp do miski i dodaj mąkę. Goście będą cię błagać o przepis »

Cukrzycy powinni się zajadać. Zapomniane warzywo odchudza, wspomaga wzrok i mózg »

Najlepszy sposób na czystą zmywarkę. Żaden detergent tak nie zadziała »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 77

15 min
6
Dania główne Kluski ruskie

No i zaczął się okres, w którym "nie chce mi się stać przy garach" nabiera re...

Odsłon: 45194

30 min
78
Zupy Szybka zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...

Odsłon: 95

60 min
5
Ciasta Ciasto z truskawkami i kokosową kruszonką

Proste ciasto na oleju a smakuje jak placek drożdżowy. Każda gospodyni, nawet...

Odsłon: 232

30 min
7
15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2