Spis treści:
- Co to jest crème fraîche?
- Jaka jest różnica między crème fraîche a kwaśną śmietaną?
- Jak zrobić crème fraîche?
- Czym zastąpić crème fraîche?
- Do czego używać crème fraîche?
Nie każdy słyszał jeszcze o tym pysznym dodatku do wypieków lub bazie aromatycznych sosów. Co to jest crème fraîche? Choć wielu myli go z kwaśną śmietaną, nie można ich stosować zamiennie w przepisie. Dowiedz się, jak zrobić francuską śmietanę i do czego dokładnie jej używać.
Co to jest crème fraîche?
Wyobraź sobie, że dostępną w Polsce śmietankę wysokoprocentową mieszasz z dwiema łyżkami maślanki i zostawiasz na noc w ciepłym miejscu, aby zgęstniała. To właśnie będzie najlepszy zamiennik crème fraîche. Co to jest? Francuski produkt to lekko ukwaszona śmietana, zawierająca około 35 proc. tłuszczu.
Jego nazwę tłumaczy się jako „świeżą śmietanę”. Jest delikatny, nieco kwaśny w smaku i mocno kremowy. Co ciekawe, krem nie warzy się podczas gotowania, ale nie nadaje się do ubicia. Ma wiele zastosowań w kuchni. Wykorzystuje się go zarówno do słodkich wypieków, jak i wytrawnych zup, sosów czy dipów.
Jaka jest różnica między crème fraîche a kwaśną śmietaną?
W Polsce francuski przysmak jest trudno dostępny. Można go zamówić przez internet lub sporadycznie znaleźć w dużym supermarkecie. Nie ma też idealnego zamiennika, który po zakupieniu od razu nadawałby się do zastosowania. Niektórzy kucharze próbują zastąpić go podobną kwaśną śmietaną, jednak bez powodzenia. Choć oba produkty są fermentowane, kremowe i wykonane z podobnych składników, nie zachowają się tak samo podczas gotowania.
Jaka jest różnica między crème fraîche a kwaśną śmietaną? Przede wszystkim odmienna zawartość tłuszczu, która wpływa na ich właściwości. Crème fraîche charakteryzuje się tym, że ma ponad 30 (a nawet do 45) proc. tłuszczu. Tymczasem kwaśna śmietana, rozcieńczana w produkcji płynami - maksymalnie 22 proc.
Właśnie dlatego francuska śmietana nie zwarzy się pod wpływem wysokiej temperatury, w przeciwieństwie do tej kwaśnej, którą zawsze trzeba zahartować. Ma też dłuższy czas przechowywania niż kwaśna śmietana.
Jak zrobić crème fraîche?
Choć francuskiej śmietany raczej nie znajdziesz na sklepowej półce, możesz spróbować ją sam przygotować. Jak zrobić crème fraîche w swojej kuchni? Produkt to połączenie szklanki gęstej śmietany (30-36%, do ubijania) z łyżką maślanki. Dzięki temu fermentuje (zakwasza się) i występują w nim naturalne bakterie probiotyczne. Kultury bakterii nadają kremowi lekki posmak i przyczyniają się do jego gęstej konsystencji.
Aby zrobić crème fraîche w domu, musisz połączyć śmietanę z maślanką w rondlu. Najlepiej (choć nie jest to obowiązkowe) podgrzać je na małym ogniu, co przyspieszy proces fermentacji. Gdy krem będzie ciepły w dotyku, zdejmij z palnika, przełóż do czystego słoika i zakryj kuchenną ściereczką. Pozostaw na blacie kuchennym (w temperaturze pokojowej) na co najmniej 12 godzin (a nawet na całą dobę). Im dłużej będzie stał, tym będzie gęstszy.
W międzyczasie mieszanka nabierze zbitej konsystencji i zacznie przypominać francuski, lekko kwaśny, wysokotłuszczowy nabiał. Dokładnie zamieszaj przed użyciem. Jeśli nie wykorzystasz jej od razu, zakręć słoik i przełóż do lodówki, żeby się schłodziła. Tak przygotowany krem użyj do tygodnia.
Czym zastąpić crème fraîche?
Wiele osób używa kwaśnej śmietany jako zamiennika crème fraîche. O ile można ją wykorzystać do wypieków, smarowideł czy zimnych dipów, o tyle podczas gotowania po prostu się zwarzy. Nie będzie więc idealna do gorących zup czy sosów.
Niektórzy stosują pełnotłusty jogurt grecki, szczególnie do słodkich i pikantnych przepisów. Produkt nie ma jednak takiej zawartości tłuszczu jak francuska śmietana, więc wciąż nie zapewni idealnej kremowości daniu.
Czym jeszcze można zastąpić crème fraîche? Całkiem ciekawe będzie połączenie śmietany i jogurtu naturalnego lub serka mascarpone. Choć nie będą idealnym odwzorowaniem, nadadzą aksamitności potrawie. Wegetarianie z kolei mogą sięgnąć po śmietanę sojową.
Do czego używać crème fraîche?
Bez dwóch zdań crème fraîche to najlepszy zagęszczacz zup i sosów, które stają się wyjątkowo aksamitne i pełne smaku. Nie musisz się bać o grudki, bo ze względu na dużą zawartość tłuszczu, krem po prostu się nie zsiądzie.
To bardzo uniwersalny produkt. Do czego jeszcze używać crème fraîche? Jego maślana konsystencja sprawia, że jest to idealne smarowidło do nakładania na ziemniaki lub jajka. Sprawdzi się też do dressingu do sałatki, jako baza dipu czy w wytrawnej zapiekance. Świetnie łączy się ze smakiem kurczaka, łososia, kawioru, gulaszu, pieczonych warzyw i jajek.
Nie można zapominać jednak o tym, że francuska śmietana będzie pasować też jako składnik lodów albo deserów i wypieków (szczególnie tych czekoladowych). Co więcej, łyżkę możesz nałożyć na sałatkę owocową lub słodką bułeczkę, zamiast bitej śmietany.
Źródło: Smaker.pl, realsimple.com, pl.wikipedia.org, poznanskiepapu.blogspot.com
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Otwórz puszkę, wsyp do miski i dodaj mąkę. Goście będą cię błagać o przepis »
Cukrzycy powinni się zajadać. Zapomniane warzywo odchudza, wspomaga wzrok i mózg »
Najlepszy sposób na czystą zmywarkę. Żaden detergent tak nie zadziała »