Spis treści:
Pistacje, nazywane są także "zielonymi migdałami" oraz "orzechami szczęścia", znane są od tysięcy lat, pisano o nich już w Biblii, zajadali się nimi również mieszkańcy starożytnego Rzymu. Orzechy pistacjowe pochodzą z Azji, skąd dotarły na tereny basenu Morza Śródziemnego. Jednak obecnie największe uprawy tych smacznych, zielonych smakołyków znajdują się w Stanach Zjednoczonych, a także w Iranie, czy Turcji. Z pistacjowych deserów i dań znana jest także słoneczna Italia, a w szczególności włoska wyspa Sycylia, w sklepach bardzo często znajdziemy natomiast pistacje kalifornijskie. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak wykorzystać pistacje w kuchni oraz jaki wpływ mają na organizm.
Na co są dobre pistacje?
Jakie właściwości mają pistacje? Przede wszystkim są źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na układ krwionośny, wzmacniają serce, pomagają chronić je przed chorobami, obniżają zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, oraz działają przeciwmiażdżycowo. W pistacjach znajdują się także witaminy z grupy B, które mają korzystny wpływ na układ nerwowy oraz układ krążenia, obecna w nich witamina B6 wspiera produkcję czerwonych krwinek, podobne właściwości ma również tiamina, witamina B1, która dodatkowo działa przeciwutleniająco.
Dodatkowo pistacje, dzięki zawartości witaminy E korzystnie wpływają na urodę, wspierając kondycję skóry, włosów i paznokci. W tych zielonych orzeszkach znajdziemy także sporo składników mineralnych, takich jak: potas, wpływających na prawidłowy ciśnienie, wapń i fosfor, odpowiadających za mocne kości i zęby, oraz magnez, który wpływa między innymi na układ nerwowy.
Co ciekawe, w porcji pistacji (28 g) jest więcej antyoksydantów niż w filiżance zielonej herbaty, substancje te pomagają zwalczać szkodliwe działanie wolnych rodników, mają właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. W składzie pistacji obecne są także zeaksantyna i luteina, która korzystnie wpływa na narząd wzroku, oraz dba o prawidłowe widzenie. Dodatkowo pistacje mają niski indeks glikemiczny, dlatego bez obawy mogą spożywać je osoby chore na cukrzycę lub zmagające się z insulinoopornością. Dodatkowo błonnik pokarmowy wspiera prawidłowe trawienie, zapewnia sytość po posiłku, a także pomaga regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Ile dziennie można zjeść pistacji?
Chociaż pistacje są bardzo zdrowe, nie należy z nimi przesadzać, w 100 g pistacji znajduje się ok. 520 kcal. Warto jednak pamiętać jednym orzechu są jedynie 3 kcal, dlatego bez obaw dorzucaj kilka sztuk na przykład do porannej owsianki. Odpowiednią porcją będzie garść, zawierająca ok. 30 g.
Przeciwwskazaniem do jedzenia tych orzechów przede wszystkim są alergie pokarmowe. Warto podkreślić również, że duże ilości solonych pistacji będzie odradzana osobom, które borykają się z problemami z układem sercowo-naczyniowym, np. nadciśnienia, oraz tych, które zmagają się z chorobami nerek.
Pistacje w kuchni – do czego je dodać?
Z pistacji możesz wyczarować wiele smacznych dań i deserów. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do słodkich śniadań, owsianek, jaglanek, placków, jogurtów z musli, czy naleśników. Równie dobrze smakują w wersji wytrawnej, dorzuć je do lekkiej sałatki, wystarczy przygotować ulubioną sałatę, np. rzymską, rukolę lub roszponkę, dodać do niej gruszkę, plastry ugotowanego buraka, ser blue, dressing miodowo-musztardowy oraz chrupiące pistacje. Świetnie pasować będą także do deski serów, w sklepach warto zwrócić uwagę na wędliny z dodatkiem pistacji, doskonale smakują na przykład we włoskim salami.
Oczywiście z pistacji możesz zrobić genialne ciasta i ciasteczka, świetnie smakują także w formie lodów, czy nadzienia do wypieków, na przykład pączków. Poniżej znajdziesz kilka ciekawych przepisów na dania z pistacjami.
2. Sałatka z truskawkami i pistacjami
Zobacz przepisSałatka z truskawkami i pistacjami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Babeczki z cukinią i pistacjami
Zobacz przepisBabeczki z cukinią i pistacjami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Ciastka z nutellą i pistacjami
Zobacz przepisCiastka z nutellą i pistacjami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Semifreddo truskawkowe z pistacjami
Zobacz przepisSemifreddo truskawkowe z pistacjami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Wędlina z pistacjami z szynkowaru
Zobacz przepisWędlina z pistacjami z szynkowaru / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Winogrona w karmelu z pistacjami
Zobacz przepisWinogrona w karmelu z pistacjami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Warzywne caprese z pistacjami
Zobacz przepisWarzywne caprese z pistacjami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Szafranowe risotto z rukolą i pistacjami
Zobacz przepisSzafranowe risotto z rukolą i pistacjami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Tarta z masą kajmakową z daktylami i pistacjami
Zobacz przepisTarta z masą kajmakową z daktylami i pistacjami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: krukam.pl, sfd.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Najlepsze źródło witaminy C. Cytryna, brokuły czy papryka? »
Powinien być w każdej apteczce. Pomoże na wzdęcia i uspokoi drażliwe jelita »