Wystarczy zjeść garstkę dziennie. Zwłaszcza gdy jesteś na diecie i dbasz o poziom cukru

Ostatnio słodkości i dania z dodatkiem pistacji robią prawdziwą furorę. Doskonale smakują w przeróżnych deserach, można z nich zrobić pyszne nadzienie do pączków, dodać je do ciasta lub zrobić z nich zielone lody. Świetnie komponują się również w potrawach wytrawnych, na przykład we włoskich makaronach. Sprawdź, jakie mają właściwości, oraz ile dziennie można zjeść pistacji.

Dlaczego warto jeść pistacje? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pistacje, nazywane są także "zielonymi migdałami" oraz "orzechami szczęścia", znane są od tysięcy lat, pisano o nich już w Biblii, zajadali się nimi również mieszkańcy starożytnego Rzymu. Orzechy pistacjowe pochodzą z Azji, skąd dotarły na tereny basenu Morza Śródziemnego. Jednak obecnie największe uprawy tych smacznych, zielonych smakołyków znajdują się w Stanach Zjednoczonych, a także w Iranie, czy Turcji. Z pistacjowych deserów i dań znana jest także słoneczna Italia, a w szczególności włoska wyspa Sycylia, w sklepach bardzo często znajdziemy natomiast pistacje kalifornijskie. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak wykorzystać pistacje w kuchni oraz jaki wpływ mają na organizm. 

Sprawdź także: Smak ma specyficzny, ale przy przeziębieniu jest niezastąpiony. Napar łagodzi też bóle brzucha

Na co są dobre pistacje?

Jakie właściwości mają pistacje? Przede wszystkim są źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na układ krwionośny, wzmacniają serce, pomagają chronić je przed chorobami, obniżają zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, oraz działają przeciwmiażdżycowo. W pistacjach znajdują się także witaminy z grupy B, które mają korzystny wpływ na układ nerwowy oraz układ krążenia, obecna w nich witamina B6 wspiera produkcję czerwonych krwinek, podobne właściwości ma również tiamina, witamina B1, która dodatkowo działa przeciwutleniająco.

Dodatkowo pistacje, dzięki zawartości witaminy E korzystnie wpływają na urodę, wspierając kondycję skóry, włosów i paznokci. W tych zielonych orzeszkach znajdziemy także sporo składników mineralnych, takich jak: potas, wpływających na prawidłowy ciśnienie, wapń i fosfor, odpowiadających za mocne kości i zęby, oraz magnez, który wpływa między innymi na układ nerwowy. 

Co ciekawe, w porcji pistacji (28 g) jest więcej antyoksydantów niż w filiżance zielonej herbaty, substancje te pomagają zwalczać szkodliwe działanie wolnych rodników, mają właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. W składzie pistacji obecne są także zeaksantyna i luteina, która korzystnie wpływa na narząd wzroku, oraz dba o prawidłowe widzenie. Dodatkowo pistacje mają niski indeks glikemiczny, dlatego bez obawy mogą spożywać je osoby chore na cukrzycę lub zmagające się z insulinoopornością. Dodatkowo błonnik pokarmowy wspiera prawidłowe trawienie, zapewnia sytość po posiłku, a także pomaga regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi. 

Ile dziennie można zjeść pistacji? 

Chociaż pistacje są bardzo zdrowe, nie należy z nimi przesadzać, w 100 g pistacji znajduje się ok. 520 kcal. Warto jednak pamiętać jednym orzechu są jedynie 3 kcal, dlatego bez obaw dorzucaj kilka sztuk na przykład do porannej owsianki. Odpowiednią porcją będzie garść, zawierająca ok. 30 g.

Przeciwwskazaniem do jedzenia tych orzechów przede wszystkim są alergie pokarmowe. Warto podkreślić również, że duże ilości solonych pistacji będzie odradzana osobom, które borykają się z problemami z układem sercowo-naczyniowym, np. nadciśnienia, oraz tych, które zmagają się z chorobami nerek. 

Pistacje w kuchni – do czego je dodać? 

Z pistacji możesz wyczarować wiele smacznych dań i deserów. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do słodkich śniadań, owsianek, jaglanek, placków, jogurtów z musli, czy naleśników. Równie dobrze smakują w wersji wytrawnej, dorzuć je do lekkiej sałatki, wystarczy przygotować ulubioną sałatę, np. rzymską, rukolę lub roszponkę, dodać do niej gruszkę, plastry ugotowanego buraka, ser blue, dressing miodowo-musztardowy oraz chrupiące pistacje. Świetnie pasować będą także do deski serów, w sklepach warto zwrócić uwagę na wędliny z dodatkiem pistacji, doskonale smakują na przykład we włoskim salami. 

Oczywiście z pistacji możesz zrobić genialne ciasta i ciasteczka, świetnie smakują także w formie lodów, czy nadzienia do wypieków, na przykład pączków. Poniżej znajdziesz kilka ciekawych przepisów na dania z pistacjami. 

1. Ciasto z pistacjami

 Ciasto z pistacjami Zobacz przepis

Ciasto z pistacjami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sałatka z truskawkami i pistacjami

 Sałatka z truskawkami i pistacjami Zobacz przepis

Sałatka z truskawkami i pistacjami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Babeczki z cukinią i pistacjami

 Babeczki z cukinią i pistacjami Zobacz przepis

Babeczki z cukinią i pistacjami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ciastka z nutellą i pistacjami

 Ciastka z nutellą i pistacjami Zobacz przepis

Ciastka z nutellą i pistacjami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Semifreddo truskawkowe z pistacjami

 Semifreddo truskawkowe z pistacjami Zobacz przepis

Semifreddo truskawkowe z pistacjami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Wędlina z pistacjami z szynkowaru

 Wędlina z pistacjami z szynkowaru Zobacz przepis

Wędlina z pistacjami z szynkowaru / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Winogrona w karmelu z pistacjami

 Winogrona w karmelu z pistacjami Zobacz przepis

Winogrona w karmelu z pistacjami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Warzywne caprese z pistacjami

 Warzywne caprese z pistacjami Zobacz przepis

Warzywne caprese z pistacjami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Szafranowe risotto z rukolą i pistacjami

 Szafranowe risotto z rukolą i pistacjami Zobacz przepis

Szafranowe risotto z rukolą i pistacjami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Tarta z masą kajmakową z daktylami i pistacjami

 Tarta z masą kajmakową z daktylami i pistacjami Zobacz przepis

Tarta z masą kajmakową z daktylami i pistacjami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Źródła: krukam.pl, sfd.pl, smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Najlepsze źródło witaminy C. Cytryna, brokuły czy papryka? »

Powinien być w każdej apteczce. Pomoże na wzdęcia i uspokoi drażliwe jelita »

Czy jesteś perfekcyjną panią domu? Rozwiąż QUIZ i sprawdź »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 127

15 min
5
Desery Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia przygotowane na 1 maja. Ciasto na spodzie z podłużnych b...

Odsłon: 218

60 min
8
Desery Puszysty sernik 3 składnikowy

Sernik który można przygotować z trzech składników i jest bardzo puszysty i s...

Odsłon: 823

15 min
21
Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 523

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4