Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna tarta z masą kajmakową z daktylami to świetna propozycja na słodki deser. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole, ale i nie tylko. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, dlatego polecam wypróbować. Przepis na formę o średnicy 26 cm.
forma do tarty o średnicy 26 cm
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 67
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 499
Czy jest szybki sposób na zrobienie pysznych pierogów? Jest! Tajemnica tkwi...
Odsłon: 108
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 67
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 499
Czy jest szybki sposób na zrobienie pysznych pierogów? Jest! Tajemnica tkwi...
Odsłon: 108
Składniki
Ciasto: Mąkę połączyć z kawałkami zimnego masła, za pomocą noża lub delikatnie wyrobić ręką lub mikserem. Dodać pozostałe składniki chwilę wyrobić ciasto, tylko do połączenia składników. Ciasto uformować na płaskie koło, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut. Formę do tarty delikatnie wysmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na koło większe od formy, bo będziemy jeszcze obklejać boki formy. Następnie przełożyć je do formy i ugnieść. Na środek ciasta położyć papier do pieczenia wycięty w kształcie koła, a na to np. ziarna grochu lub fasoli, żeby dociążyć ciasto podczas pieczenia. Ciasto piec w 190 stopniach przez 15 minut, następnie wyjąć z piekarnika, zdjąć papier z grochem i z powrotem włożyć do piekarnika na kolejne 15 minut, do przyrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wyjąć z formy i studzić na kratce.
Masa: Ser mascarpone, śmietanę i mocno schłodzoną masę kajmakową ubić mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietanfixy i jeszcze chwilę ubijać. Daktyle pokroić na małe kawałki i przełożyć do masy. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do tarty, rozprowadzić. Orzechy pistacjowe rozgnieść w moździerzu lub zmielić nie za drobno. Górę tarty posypać pistacjami i całość włożyć do lodówki na min. 1-2h. Tarta jest przepyszna, więc polecam na święta :-) SMACZNEGO!!!