Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki z cukinią i pistacjami

Babeczki z cukinią i pistacjami

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 140

Dodano:

Odsłon: 736

Tym razem cukinie wykorzystałam do słodkich babeczek. Z dodatkiem pistacji są pyszne.

Składniki

  • cukinia 250 g,
  • jajka 2 szt,
  • olej 1/2 szk,
  • cukier 2/3 szk,
  • mąka 2 szk,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • sól 1 szczypta,
  • skóra z otartje limonkii 1 łyżeczka,
  • Polewa:
  • cukier puder 2/3 szk,
  • sok z limonkii 1 łyżka,
  • pistacje obrane i posiekane 30 g,
  • ciepła woda,
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o średnich oczkach i odcisnąć nadmiar soku. Cukinię wymieszać z cukrem, jajkami i olejem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą oraz skórkę z limonki. Całość zmiksować do momentu połączenia się składników. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.

  2. Do cukru pudru dodać sok z limonki i odrobinkę ciepłej wody. Całość wymieszać i polukrować babeczki. Posypać pistacjami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń